Техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо застана отново пред медиите

...
Техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо застана отново пред медиите
Коментари Харесай

Георги Иванов: Вижда се израстване в сравнение с първия ден на Младен Кръстаич, аз бих го оставил

Техническият шеф на БФС Георги Иванов-Гонзо застана още веднъж пред медиите при завръщането на българския народен тим от Подгорица, където

Сред главните тематики, които засегна някогашният футболист, бяха точно дуела в Подгорца, бъдещето пред националния тим, както и работата на селекционера Младен Кръстаич и дали е допустимо да се стигне до неговото освобождение.

За провалянето от Черна гора в Подгорица в неделя:

" Всички съжаляваме за този мач, тъй като тимът игра добре, изпуснахме обстановки. Резултатът не беше добър, само че аз го регистрирам поради опита на футболистите. Знаете, че са млади футболисти, градим тим. Но пък демонстрираха предпочитание, мотивация, демонстрираха експанзия. Стояхме добре на терена, изпуснахме положения. Смятам, че това е пътят. Ако тимът играе по този метод имаме късмет да се развиваме и да стигнем по-добро равнище ".

За цялостната работа по основаването на боеспособен народен тим:

" Когато изграждаш нещо ново, ние трябваше да вземем всички футболисти, с цел да преценим какво ще бъде ядрото. В момента в националния тим се оформя едно ядро от 15-16 футболисти примерно и ние върху тях ще градим бъдещето. Идва нов треньор и желаете да продължи със остарелия състав ли? Трябва да се направи нещо, с цел да може националният тим да има бъдеще напред. Аз го споделих и след мача с Унгария – разликата от оня мач и в този момент е, че тогава играхме пагубно. Бият се възприятията в мен. От една страна е загубата, а от друга, че тимът играе добре. Аз знам едно нещо от толкоз години във футбола – с цел да постигаш резултати, първо би трябвало да играеш добре. Трябва да си оправиш играта, с цел да постигнеш резултати. Ако ние не намерим точните хора и считам, че към този момент съвсем сме ги намерили – като знаете, че при нас и един човек да липсва, е доста. Липса Антон Недялков, който водеше цялата отбрана. Липсва Петко Христов. Това са футболисти, които при завръщането си, ще дадат една по-стабилна основа на тима на България. Защото проблемите и головете, които позволяваме, са от неточности на младите футболисти. Ние можем да се сърдим на тях, тъй като това е развой, който би трябвало да го изтърпим. Това е като да посадиш едно цвете – то не може да порасне от през днешния ден за на следващия ден. И на него му би трябвало време да го ториш, да го поливаш, да се грижиш. И ние сега това вършим с националния тим. Знам, че доста почитатели желаят резултати. Но не може да имаш резултати, в случай че не вложиш. И в случай че ги гледаме в този момент – не са положителни резултатите. Но пък срещаме мощни тимове, като не приказвам за Черна гора. И в двата мача бяхме по-добри от Черна гора. Но срещаме и Сърбия, и Унгария – това са други тимове. Самите цени на техните футболисти ги виждаме какъв брой милиона костват. Ние би трябвало да се развиваме, с цел да стигнем това равнище. Все отново нашите футболисти са родени 1999 и 2000 година и занапред бъдещето е пред тях ".

9 месеца под управлението на Младен Кръстаич – какъв брой се е развил тимът?

" Аз виждам толкоз доста неточности на треньорите, които работят ежедневно с футболисти в клубовете и ги виждаме в Първа лига. А вие нали си представяте, че Кръстаич има три дни да работи преди първия мач? След това свършва мача, има възобновяване, пътешестване на идващия ден и още веднъж играем. Ами той има три дни за работа. Този синхрон ние ще го намерим, когато намерим точните футболисти. Но има разлика, има израстване – в случай че вие не го виждате, аз го виждам спрямо първия ден на поста на Младен Кръстаич. За нас е положително, че има израстване. Ние нямаме чак толкоз доста огромен избор. Ако ние не сме извикали избрани играчи, щях да бъда спокоен и сигурен, че сме сбъркали. Но това са най-хубавите футболисти, моето мнение е такова и съм уверен. Някой различен може да каже, че да вземем за пример състезател на 40 години е най-хубавият и би трябвало да играе в националния тим. Но ние имаме друга цел, имаме цел тим, който по-късно 4-5 години да бъде на положително равнище и всички да се гордеем.



Има ли картбланш Кръстаич да продължи да работи и подобаващ ли е на фона на резултатите?

" Никой треньор няма картбланш. Знаете, че всеки треньор го държат резултатите. В момента има напрежение към Младен Кръстаич. Всеки път, когато почнеш нещо ново, ти би трябвало да пробваш всички играчи, тъй като можем да пропуснем някой. Не споделям, че не сме сбъркали някъде. Сигурно сме сбъркали, само че сме дали късмет на огромен брой футболисти, с цел да намерим точните хора и да можем по-късно да имаме триумф. Съжалявам за моментните резултати, само че съм сигурен какво ни чака отсега нататък ".

Кога България ще има народен тим, който с триумф ще се опълчва на такива от приблизително европейско равнище?

" Когато създадем едно ядро от 7-8 футболисти, които ще играят в топ 5 шампионатите на Европа (Англия, Германия, Испания, Италия, Франция), тогава ще имаме тим на приблизително европейско равнище. А с цел да отидеш да играеш в такова състезание, ти би трябвало да имаш качества. Когато имаме 7-8 индивида на такова равнище, тогава ще имаме триумф. Това е функционалност на клубовете, да си развият те играчите, с цел да отидат те в чужбина. Повтарям се, само че ние имаме три дни в лагер да работим с тези футболисти. Младен Кръстаич не е вълшебник, а аз не съм му юрист, с цел да го пазя. Но вие си представете за три месеца да имате да работите три дни. И по какъв начин по този начин да почисти синхрона в отбрана, в офанзива? Това е развой. В началото имахме хрумвания за едни футболисти, в хода се трансформираха. Сега отново се оформя едно ядро от футболисти, на които им би трябвало време. Те не са над 30 години, с цел да чакаме единствено резултати ".

Възможна ли е оставка на Младен Кръстаич? " В моите мисли не стои на дневен ред. Сега има си управление, изпълком. Но аз считам, че ние сме на прав път. Защото няма късмет да стартираме да играем с футболисти на 32-34-35-годишна възраст. И знаете какъв е процеса. Играли сме с Иран на 7-и септември, а на 10-и имаме с Черна гора. Как смятате, че един футболист на 33-35 години може да се възвърне за два дни? Това е просто невероятно, тъй като е физиология. Младите играчи са бъдещето на България. А дали Младен Кръстаич ще бъде треньор, има изпълком, който ще реши. Ако зависи от мене, аз бих оставил Младен, тъй като ние сме тръгнали по веднъж, който е сложен и в който се опитахме да променим всичко. Ако приказваме за предходното подмладяване, 7-8 млади с 15 остарели. А в този момент има примерно трима по-опитни – Спас Делев, Кирил Десподов – които са на по-висока възраст, и Чочев. Това са тримата футболисти над 25-годишна възраст. И в случай че не виждате причина, значи виждаме нещата по друг метод. Когато се трансформират футболистите, се трансформира и концепцията. Ние работим в тази посока, а би трябвало време. Ако имахме 50 футболисти, които играят в Англия, Испания, Италия, Франция, несъмнено щяхме да сме на по-добро равнище. Но нашите играят в българското състезание. Ние даже и да приказваме за Черна гора, виждате техните футболисти в какви тимове играят. Имат в Атлетико Мадрид и в други топ-отбори. Дори и да се смени треньора, какво ще създадем? Пак ли ще почнем изначало? Ще пристигна новия треньор, който ще има своя визия за развиването на националния тим и отново почваме всичко изначало ".

" Когато Кръстаич беше назначен, му поставихме за цел да построи националния тим с млади футболисти, с цел да имаме бъдеще. Смятам, че до момента в който той е тук, това нещо той го прави. Евентуално ще чакаме резултати в идната година в Лигата на нациите, когато ще срещнем тимове от нашето равнище, по-равностойни. Унгария и Сърбия са едно равнище над нас. Преди една година чакахме други неща въз основата на контролните срещи, които тогава тимът изигра. Но ние видяхме, че сред контролни и публични срещи има доста огромна разлика. Видяхме футболистите, когато са напрегнат. И към този момент знаем на кого можем да разчитаме, кой може да носи напрежение, знаем кой какви качества има. На треньора му трябваше време, с цел да разбере характерите на играчите. Едно е да го гледаш по малкия екран, друго е да тренира при теб. Много играчи се представяха добре в клубните си тимове, само че когато пристигнаха в националния – няма да разясняваме имена, те не се показаха по най-хубавия метод. И ние какво трябваше да създадем? Пак ли да играем със същите играчи? Шест мача нямаме победа. Със сигурност гледаме класирането. Но какво да направя? Да вляза и да вкарам 2-3 гола ли? Това са ни футболистите. Дори и да пристигна нов треньор, кои футболисти ще вземе? Аз съм от първия ден с него и знам какво вършим. А доста пъти решенията на треньора футболистите не могат да ги изпълнят. Нещата не са едностранни ", приключи Георги Иванов-Гонзо.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР