Техническите изисквания към нивата на концентрация на радон в сградите

...
Техническите изисквания към нивата на концентрация на радон в сградите
Коментари Харесай

Концентрацията на радон в сградите в България е под европейските норми

Техническите условия към равнищата на централизация на радон в постройките в България са съизмерими с европейските правила. При референтна стойност на концентрацията на радон от 200 Bq/m3 за новопостроени жилищни и публични здания и 300 Bq/m за съществуващи, междинната измерена стойности у нас е 111.2 Bq/m3. Данните бяха показани от експерти от Националния център по радиобиология и радиационна отбрана (НЦРРЗ) на среща със заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Явор Пенчев.

Стойностите са събирани повече от 10 години на база на действителни измервания и демонстрират равнищата на разпространяване на радон в жилищните и публични здания по области и общини.

Радонът е натурален радиоактивен газ, незабележим, без аромат и усет . Основните източници на радон са почвата, която съдържа радий, водата и строителните материали. При дълготрайно излагане на огромни концентрации може да бъде рисков за човешкото здраве.

Специалистите от НЦРРЗ подчертаха положителното подпомагане с Министерство на регионалното развитие. Благодарение на направената от ведомството Наредба за техническите условия към постройките за отбрана от радон могат да се подхващат съответни механически ограничения за предварителна защита и понижаване на стойностите на радон в постройките.

„ Ние измерваме цената и оценяваме има ли риск за здравето или не , само че оттук насетне ограниченията са работа на строители, проектанти, експерти по вентилация, а нормативната уредба, която да ги задължи да подхващат превантивни или коригиращи ограничения, идва от Министерство на регионалното развитие “, сподели  доц. доктор Жана Джунова – Великова, шеф на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана.

Измерването на стойностите на радон в постройките се прави от РЗИ , а информацията се събира и обобщава от НЦРРЗ. Наредбата за техническите условия дава ясни указания какви ограничения за отбрана да бъдат подхванати, в случай че се открият високи стойности на радон при планиране и създаване на нови здания и при главен ремонт, реорганизация и възобновяване на съществуващи здания.

В нормативния документ, оповестен на страницата на районното министерство, постройките са класифицирани в три равнища на риск – ниско, приблизително и високо съгласно измерените стойности на радон в тях и за всеки тип има регламентирани съответни ограничения, които се правят оценка още на стадия на планиране. Освен отбрана на новите здания, в наредбата са в детайли разказани и техническите условия за отбрана от радон в съществуващите здания. Оценката се прави от проектанта , който, в случай че откри съществуване на радон, разказва в техническия план нужните ограничения съгласно равнището на риск за съответната постройка и по-късно строителят извършва плана. 

Със съдействието на Камарата на инженерите в капиталовото планиране от тази година тематиката е заложена и в образованието на студентите от Техническия университет в София
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР