Технически погледнато в миналото почти всичко се смятало за пай.

...
Технически погледнато в миналото почти всичко се смятало за пай.
Коментари Харесай

Подробности за пайовете, които вероятно не сте чували

Технически видяно в предишното съвсем всичко се считало за къс. Тестената му част се употребила единствено като метод да бъде съхранена или поднесена плънката, която се явявала основният воин. За нея готвачите употребявали разнообразни меса или морски блага, само че блатът постоянно бил толкоз корав или жилест, че след изяждането на вкусната вътрешна част той бивал непосредствено изхвърлян. Обикновено откакто богатите изяждали вкусната част, прислужниците дояждали изхвърленото твърдо и изсъхнало тесто.

Най-скъпо продаденият къс, записан в книгата с върховете на Гинес, коства 8195 паунда или по 1024 паунда парчето. Осем души разделили този безценен деликатес между тях на 14 ноември 2005 година Небцата на ценителите, вкусили от него, имали опцията да се насладят на комбинацията от японско говеждо филе, китайски гъби матсутаке, черни трюфели, френски гъби, сос от 2 бутилки отлежало вино от 1982 година и всичко това приключено с ядливо златно листо от горната страна.

Шекспир е умъртвил два от своите герои с къс. В 38-те пиеси на Шекспир има 74 разказани смъртни случая, измежду които 30 са от намушквания, 4 от отравяния, 3 след обезглавяване, а двама сина били сготвени на къс, поднесен на майка им като тип възмездие.

 Ябълков къс

В Англия може да се натъкнете на добре познато и много известно съревнование за пайове. Началото му било поставено през 1992 година и от този момент до през днешния ден традицията освен че не се не помни, само че се обновява, доразвива, тъй че да дава отговор на законите и условията в страната, свързани с кулинарията и верния метод на хранене.

Назад във времето паят бил и нещо нелегално. През 1644 Оливър Кромуел решил, че този кулинарен шедьовър доставя езическа приятност на тези, които го употребяват постоянно. Забраната не била последна - пайовете били неразрешени около Коледа за да не се подстрекава отбелязването на този празник. След 1660 година всички сходни ограничавания отпадат.

 Пайове

Богатите употребявали живи животни за своите пайове. Пайовете-изненади били извънредно известни през 16-и век. От тях при разрязването им изскачало някое животно, което да провокира прочувствени възгласи измежду нищо неподозиращите посетители. Всякакъв тип животни били употребявани за изненадата - жаби, катерици, лисици, птици и прочие.

Британците гледат на пая извънредно съществено. Преди към година, откакто поръчали в ресторант нещо, което в менюто било разказано като къс, само че се оказало, че няма типичния тестен блат, а бутертесто, двама клиенти в британски ресторант вземат решение да провеждат петиция. Тя събира 5.687 подписа в употребява на това, че къс може да бъде единствено и само: изпечено ястия с плодове или месно-зеленчукова плънка, състоящо се от тестен блат изпод и плънка от горната страна.

 Солен къс

Традиционно за всяка коронация или юбилеи хората от Gloucester изпращат на кралското семейство къс с плънка от локален тип змиорка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР