Технически паспорт трябва да бъде издаден за всеки един строеж

...
Технически паспорт трябва да бъде издаден за всеки един строеж
Коментари Харесай

Изкарването на технически паспорт на жилището ни може да е скъпо и сложно

Технически паспорт би трябвало да бъде публикуван за всеки един градеж след 2007 година Ангажиментът на притежателите е доста добре написан в Закона за етажната благосъстоятелност, който гласи, че Общото заседание е способния орган, който може да разпореди техническия паспорт да бъде направен, а по-късно би трябвало и да го одобри. Това уточни в ефира на bTV Огнян Атанасов от Камарата на инженерите в капиталовото планиране.

През 2011 година с допълнение в Закона за етажната благосъстоятелност е въведено обвързване да се събира фонд за ремонт и възобновяване, който домоуправителите са били длъжни да събират от всеки един апартамент най-малко по един % от работната заплата. Ако това е правено до момента, всеки един апартамент би трябвало да има по сметката си най-малко 500 лв.. Но ние не сме спазили закона и не сме си събирали парите, уточни той.

Около 3 месеца лишава правенето на механически паспорт за жилищна постройка и то при интензивен период. Ако някой не желае да заплати за паспорт на постройката, етажната благосъстоятелност може да си търси парите по закон. Ако става дума за единофамилни здания, кметът на общината би трябвало да разпореди правенето на подобен паспорт и по-късно да си търси парите от притежателя, изясни специалистът. Общините ще си търсят парите посредством правосъдни каузи и частни правосъдни реализатори (ЧСИ).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Крайният период за правене на механически паспорти на сградит...

Сградите, строени след 2007 година имат механически паспорти, защото това е условие за стартирането им в употреба. Ако постройката е санирана в околните години, тя също има сходен паспорт, направен като част от проектно-сметната документи.

Собствениците на еднофамилни и многофамилни здания на 30-40 години следва да разполагат с плановата им документи. Ако я нямат, би трябвало да намерят строителите и да я вземат от тях. Документите следва да се съхраняват и в общините – това е наложително в последните 25-30 години.

Ако документите ги няма, те се възвръщат. Това обаче е доста сложен развой, тъй като би трябвало да се снима структурата. При жилища домоуправителят може да направи паспорт за всички жилища. За къщите виновни са притежателите. – от към 1000 лв. до цели 10 000 лв..

 {{ otherArticle[0].article.title }}
От 100 до 500 лв. ще коства техническият паспорт, който би трябвало да има всяко жилище до 2022 година Собст...

Експерти във всяка сфера на строителството ще ревизират всеки дом дали са спазени съответните условия за:

- Механично съпротивление;

- Устойчивост, сигурност при пожар;

- Хигиена;

- Околна среда;

- Достъпност и сигурност при експлоатация;

- Защита от шум;

- Икономия на сила и топлосъхранение, както и стабилно потребление на естествените запаси.

В общественото пространство обаче пораждат много въпроси, които заслужават отговор. Например какво се случва с обитаемоте места, които от десетки години са на воден режим и токът им стопира по няколко пъти дневно?

Друг значим въпрос касае компаниите, които ще издават нужните документи. Дали занапред ще се появят нови фирмени конгломерати за делене на парите, които би трябвало да бъдат получени от притежателите на жилища, които са принудени да правят поправки и вложения?

А по какъв начин се прави проучване на арматурата на жилище? Поради ниското търсене на сходна услуга, компаниите в България, които могат да създадат това, без да унищожават стени, са прекомерно малко.

Все още не ясно и по какъв начин страната ще задължи притежателите на културни обекти да ги поддържат и резервират в достоверния им тип, като да вземем за пример Къщата с ягодите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР