Техеран, Иран – Две журналистки в Иран получиха предварителни присъди

...
Техеран, Иран – Две журналистки в Иран получиха предварителни присъди
Коментари Харесай

Ирански журналисти бяха осъдени на затвор за случаи, свързани с протестите на Махса Амини

Техеран, Иран – Две журналистки в Иран получиха предварителни присъди затвор по обвинявания в националната сигурност по каузи, свързани с Махса Амини митинги.

Журналистите Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади бяха задържани през септември 2022 година, дни след експлоадирането на митинги в Иран след гибелта на 22-годишната Амини в полицейския арест. Техните тествания започнаха в края на май.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Колко значимо е премахването на рестриктивните мерки на Организация на обединените нации за ракетната стратегия на Иран? Иран приканва мюсюлманските страни да глоби Израел след болничен удар в Газа Иранският Хаменей изисква Израел да спре бомбардировките на Газа Иран предизвестява за „ превантивни “ дейности против Израел на фона на войната в Газа завършек на списъка

Официалният новинарски уеб страница на иранското правораздаване сподели в неделя, че Хамеди и Мохамади са получили надлежно общо 13 години и 12 години затвор, само че няма да им се постанова да излежават цялостните присъди.

Предварителната присъда на Хамеди е седем години затвор за „ съдействие с враждебното държавно управление на Съединените щати “, а Мохамади получи шест години за същото закононарушение.

Те получиха по пет години затвор по обвиняването в „ сговор за осъществяване на закононарушения против сигурността на страната “ и една година присъда за „ агитация против основаването на Ислямска република Иран “.

Освен това Хамеди беше наказан на двегодишна възбрана за участие в политически партии или групи, интензивност в обществените медии или работа в медии.

„ В случаите и на двете гореспоменати лица има потвърдено доказателство за връзки с някои юридически лица и лица, свързани с държавното управление на Съединени американски щати, което е направено умишлено и при съблюдаване на политики против сигурността “, се споделя в уеб страницата на правосъдната власт.

>

Според уеб страницата наказванията може евентуално да бъдат понижени. Предварителните присъди могат да бъдат обжалвани в границите на 20 дни в съд в Техеран.

Ако присъдите бъдат доказани, както са, двете дами ще би трябвало да излежат единствено най-дългата си присъда – седем години за Хамеди и шест години за Мохамади.

„ Хибридни войни и меко събаряне “

Хамеди и Мохамади са работили надлежно за реформаторските вестници Sharq и Hammihan. Хамеди беше разгласил вирусно изображение в обществените медии на родителите на Амини, прегърнати и плачещи в болничното заведение в Техеран, където тя умря, до момента в който Мохамади беше пътувал до родния град на Амини Саккез, за ​​да рапортува за нейното заравяне.

През октомври 2022 година иранското министерство на разузнаването и разследващият отдел на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (IRGC) пуснаха рядко взаимно изказване, в което упрекват Съединените щати като главен провинен за траялите месеци безредици в страната, подкрепяйки изказване от висшия водач аятолах Али Хаменей.

Също по този начин се споделя, че двамата публицисти са били подготвени в напълно платени курсове, провеждани от Съединени американски щати в доста непознати страни, с цел да преподават „ хибридни войни и меко събаряне “ на иранския естаблишмънт и „ изиграват ролята на първите източници на произвеждане вести за задгранични медии ” по отношение на събитията, довели до размириците.

Семействата на публицистите и вестниците, които са ги наели, отхвърлиха обвиняванията, заявявайки, че единствено са си правили работата.

Съпругът на Хамеди, Мохамад Хосеин Айорлу, в неделя отиде в X, някогашен Twitter, с цел да отпразнува нейния 31-ви рожден ден, вторият, който тя отбелязва в пандиза.

„ Знаем, че дружно ще преодолеем всички компликации и ще честваме свободата “, написа той в известие до брачната половинка си.

Заедно с деятеля за правата на индивида Наргес Мохамади – който беше почетен с Нобелова премия за мир по-рано този месец – двамата публицисти бяха посочени като носители на Световната премия за независимост на печата на ЮНЕСКО/Гилермо Кано през май.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР