Техеран беше домакин на историческа среща на високо равнище“ –

...
Техеран беше домакин на историческа среща на високо равнище“ –
Коментари Харесай

Русия отслаби позициите на САЩ в Близкия изток

„ Техеран беше хазаин на историческа среща на високо ниво “ – по този начин турската преса разказва диалозите сред водачите на Русия, Турция и Иран, които, както счита Анкара, са били „ проследени от целия свят “. Какви въпроси са били разисквани на срещата на Владимир Путин с Ибрахим Раиси и Тайип Ердоган, какво съумя да контракти съветският водач с сътрудниците си и за какво срещата в Техеран докара до загуба на позиции на Съединени американски щати в района?

Във вторник в Техеран водачите на Русия, Иран и Турция организираха договаряния във Астанински формат. В резултат на това страните одобриха взаимно изказване, в което „ препотвърдиха уговорката за подсилване на тристранното съдействие сред Русия, Иран и Турция в полза на постигането на устойчива и жизнеспособна нормализация на обстановката в Сирия “, се споделя в уеб страницата на съветския президент.

Освен това Владимир Путин прикани Иран и Турция да подхващат спомагателни стъпки за стабилизиране на обстановката в Сирия. „ Състоянието на нещата в териториите, които не се управляват от сирийските управляващи, буди изключително безпокойствие. Виждаме, че от тези райони излизат действителни закани от престъпност, екстремизъм, фракционизъм “, сподели той.

Според него " в доста връзки това се улеснява от деструктивната линия на западните страни, водени от Съединени американски щати, които употребяват необятен боеприпас от средства ". „ Затова е желателно в нашия тристранен формат да бъдат подхванати спомагателни стъпки, ориентирани към стабилизиране на обстановката в тези региони и връщането им под контрола на законното държавно управление на Сирия “, акцентира съветският водач.

Руската страна също прикани за дефинитивно преустановяване на наличието в Сирия на „ Ислямска страна “ и други екстремистки групи. „ Сигурен съм, че нашите страни ще продължат фактически да укрепват съдействието в полза на окончателното унищожаване на центровете на интернационалния тероризъм, останали на сирийска земя. Необходимо е вечно да се постави завършек на наличието на ИД и други екстремистки групи в Сирия “, съобщи Путин.

Участниците в диалозите разискаха и " тежката обстановка в Североизточна Сирия - в Заефратието, където с поддръжката на редица страни се вършат опити за консолидиране на нелегално задгранично военно наличие в нарушаване на суверенитета на сирийска страна “. „ Има някои разлики по отношение на това, което се случва в Заефратието. Тук, апропо, има обща позиция по отношение на това, че американските войски би трябвало да изоставен тази територия. Те би трябвало да спрат да ограбват сирийската страна и сирийския народ, да изнасят нелегално нефт оттова “, сподели Путин.

Освен това на двустранно равнище съветският президент организира обособени срещи с водачите на Турция и Иран. По-специално, в диалог с Реджеп Тайип Ердоган бяха разисквани уреждането на спора в Карабах, износът на украинско зърно от черноморските пристанища и икономическите аспекти на съдействието сред двете страни.

И в диалог с Ибрахим Раиси, „ се съгласихме да реализираме огромни взаимни планове и да засилим потреблението на национални валути в директни разплащания “. В рамките на диалозите президентите разискаха " съответни аспекти на взаимоотношението " в политиката и стопанската система, " обръщайки особено внимание " на енергетиката, промишлеността и превоза.

Според турската преса срещата сред Путин, Ердоган и Раиси е станала " историческа ", тъй като е била " следена от целия свят ", написа “Хаберлер”. На собствен ред вестник " Стар " отбелязва, че " и трите страни - гаранти на " процеса от Астана " в Сирия - имат велика история ".

„ В същото време Русия не желае да губи другарството си с Турция, изключително до момента в който интервенцията в Украйна продължава, само че към момента се пробва да сътвори усещането, че „ има последната дума в Сирия “. Иран също се пробва да не утежнява връзките с Турция. Фактът, че президентите на тези три страни могат да се срещнат по толкоз сензитивен въпрос, въпреки всичко е нещо позитивно “, написа журналистът Селахедин Чакъргил.

Вестник “Сабах” акцентира посланието на турския президент Тайип Ердоган на срещата. „ Много ясно обръщение от президента Ердоган на тристранната среща на върха в Техеран: ние ще унищожим огнищата на злото в Сирия “, написа вестникът.

„ Форматът от Астана е опция за разговор на Русия с двете най-важни страни от Близкия изток. Иран и Турция са в неспокойни връзки между тях и в доста връзки са съперници. И Русия, като суперсила, прилежаща на този район, естествено взе участие в този диалог “, сподели Тимофей Бордачев, програмен шеф на Валдайския клуб.

Експертът обърна внимание, че Сирия обичайно се трансформира в централна тематика на договарянията. „ Именно този район в миналото е свързвал страни в този формат. Също по този начин в границите на срещата беше повдигната тематиката за религиозния екстремизъм, който не изчезва на никое място “, изясни събеседникът. „ Виждаме, че без значение от това по какъв начин се развиват връзките на Русия със Запада, разговорът сред трите страни продължава “, акцентира Бордачев. В същото време той е убеден, че е прекомерно рано да се приказва за основаване на коалиция против Съединени американски щати в този район.

„ Засега всички са допустимо най-близо до разбирането, че Близкият изток е въпрос, който не визира Вашингтон. И трите страни - Русия, Турция и Иран - не желаят наличието на Съединени американски щати в района. Но явно водачите към момента не са подготвени да основат пълноценна коалиция от страни, предпочитайки политически и дипломатически метод за решение на този проблем “, заключва Бордачев.

„ Основното, за което се договориха страните, е да продължи стабилизирането на обстановката в района и запазването на статуквото. В същото време явно Турция разгласи проектите си за осъществяване на лимитирана специфична интервенция в Северна Сирия в кюрдските региони. Не на вятъра Ердоган сподели, че чака Москва и Техеран да поддържат тази интервенция. Но, въпреки това, никой от тримата водачи в този момент не е заинтригуван по някакъв метод да промени фундаментално обстановката в Сирия. И това устройва всички “, разяснява Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси.

Експертът също по този начин обърна внимание на изказването на Путин и сътрудниците му за нуждата от изчистване на района от терористи. „ Проблемът е кого да считаме за подобен. Така, съгласно Москва, провинция Идлиб се управлява от джихадисти. Но Турция, която дава отговор за този район, вижда обстановката по друг метод. Анкара назовава кюрдите терористи. Но във връзка с “Ислямска държава” не може да има две отзиви “, изясни Кортунов.

Освен това, макар желанието на Иран, Турция и Русия да прекратят наличието на Съединени американски щати в Сирия, не би трябвало да се чакат огромни промени по този въпрос, сподели източникът. „ Москва и Техеран гледат на американците в подтекста на по-широка геополитическа борба. Но за Анкара Вашингтон е настойник на кюрдите. В същото време всяко блестящо наказание не значи, че „ тройката “ ще предприеме действителни стъпки против Съединени американски щати “, разясни той.

„ Факт е, че никой не желае да влиза в директен боен конфликт с Вашингтон. Така че ще забележим някакви дипломатически ограничения. Е, не трябва да изпускате от взор обстоятелството, че през днешния ден няма толкоз доста американски бойци, основани в Сирия “, означи специалистът.

„ Отделно си коства да обърнем внимание на двустранните договаряния сред Русия и Иран и Турция. С Техеран Москва разиска " нуклеарната договорка ", икономическото съдействие, превоза, Афганистан също е бил евентуална тематика. С Анкара ще бъдат наранени редица районни въпроси. Не единствено Сирия, само че и Либия, ненапълно Южен Кавказ, както и въпросът за износа на украинско зърно, където Турция играе значима роля “, изброи Кортунов.

„ Основната задача на срещата беше да се показва работата на Астанинския формат. Беше значимо да потвърдим, че и трите страни не престават да считат мира в Сирия за собствен приоритет “, разяснява Фьодор Лукянов, началник на Съвета по външна и отбранителна политика, теоретичен шеф на Валдайския спорен клуб.

„ Русия, както се очакваше, със своята активност потвърди на своите сътрудници, че макар редица задания, стоящи пред страната, тя не възнамерява да се отдръпва Сирия и този район като цяло “, означи събеседникът. Важни са и проектите на Турция да организира специфична интервенция в Северна Сирия, отбелязва специалистът. „ Очевидно нито Иран, нито Русия са във екстаз от протичащото се. От друга страна, форматът беше фиктивен точно с цел да може всяка от страните да прокара своите ползи с минимални вреди за другите сили “, твърди Лукянов.

„ По въпроса за американското наличие в района беше дефиниран общ метод. Той се състои в това, че управляващите на района би трябвало независимо да вземат решение проблемите си. Засега обаче Турция е сдържана в изказванията си, което не може да се каже за Москва и Техеран. И опитът да се отървем от Вашингтон по този въпрос е в полза на всички членове на Тройката. Въпреки че никой няма да накара американците да излязат оттова “, прибавя събеседникът.

„ Срещата на Тройката има най-важното алегорично значение, тъй като демонстрира на целия западен свят, че Иран не е страна парий и Русия въобще не може да бъде изолирана. Всичко това се случва на фона на скорошното пътешестване на Джо Байдън в района, което не може да се назова сполучливо, тъй като Байдън не съумя да настрои саудитците против Москва “, сподели политологът-американист Малек Дудаков.

Експертът също по този начин означи, че срещата е илюстрирала " неуспеха на концепцията на Съединени американски щати за основаване на антииранска и антируска коалиция ". „ Ако Техеран не е в изолираност, тогава целият смисъл от основаването на антиирански настроения в района се губи. Освен това доста хора имат въпроси до каква степен непрекъсната, поредна и взаимосвързана ще остане външната политика на Съединени американски щати в района “, твърди събеседникът.

„ Групата от въпроси, които бяха повдигнати по време на полемиката както в Тройката, по този начин и в персоналните договаряния сред Путин, Раиси и Ердоган допуска, че Съединените щати губят позициите си в Близкия изток. И към този момент не са в положение да повлияят на доста процеси. В края на краищата даже евентуална турска специфична интервенция в Северна Сирия се разисква с Москва и Техеран без никакво присъединяване на Съединени американски щати. И съветската дипломация се стреми към това от доста години “, заключи Дудаков.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР