Тефтерчето на Левски, както е по-познат у нас личният бележник

...
Тефтерчето на Левски, както е по-познат у нас личният бележник
Коментари Харесай

Показаха за малко и пак скриха тефтерчето на Левски

Тефтерчето на Левски, както е по-познат у нас персоналният бележник на Апостола, бе показан в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " (НБКМ) единствено за 4 часа. Реликвата е част от документалната експозиция " Аз съм Левски! ", която може да бъде прегледана до 13 март. Тя се реализира с финансовата поддръжка на Министерство на културата.

В експозицията са включени над 100 документа и фотоси от Българския исторически списък и от отдел " Ориенталски сбирки " на Националната библиотека, свързани с делото на Апостола на свободата. Сред тях са мемоари, излезли отдолу под ръката на Дякона, и дубликат от протокола със смъртната му присъда от 15 януари 1873 година
-->
В церемонията по откриването на изложбата участваха заместник-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов и ръководителят на Общобългарския комитет “Васил Левски ”. В залата участваха и възпитаници на две столични учебни заведения - 124-о и 59-о, носещи името на Апостола на свободата.



Убедена съм, че изложбата “Аз съм Левски ” ще бъде посрещната с интерес от българската общност, сподели шефът на НБКМ доцент доктор Красимира Александрова и добави, че тази убеденост се основава на възходящото в годините внимание на българите към личността и делото на Васил Левски. По думите ѝ с включените в експозицията над 100 документа от фонда на НБКМ всеки ще има опция. Да открие на първо място Левски за себе си, по този начин както той самичък се разкрива в показаните документални свидетелства. Според нея Васил Левски е персона, непокътната в историческата памет на днешното, а имам вяра и на идващите генерации. Той е синоним на българската национална еднаквост, на българската идентичност в балканската и европейската реалност, в международното човешко разнообразие. Васил Левски е тъкмо подобен, какъвто ни е нужен в подтекста на сегашното ни - действителен човек, герой и родолюбец, жив с концепциите си, народен воин, сподели тя за мястото на Апостола в ХХI в. Левски не принадлежи единствено на историята, той е съвременник на всички генерации, сподели още тя. Александрова благодари на Министерството на културата за финансовата поддръжка и за партньорството с Общобългарския комитет “Васил Левски ”.



Служебният заместник-министър на културата доцент доктор Пламен Славов уточни, че Васил Левски е най-великият от нашите национални герои, който продължава да ни сплотява и в годините на тествания, на които сме подложени като народ и като нация. По думите му изложбата в Националната библиотека е доста значим детайл от огромната Национална стратегия за отбелязването на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола и която се осъществя освен в столицата, само че и във всички краища на нашата страна и зад граница. Националната стратегия си е сложила амбициозните цели в границите на цялата година да показва по най-убедителен метод по какъв начин в модерна България заветите и делото на Левски не престават да ни сплотяват и да ни водят през годините и през вековете. Той означи, че е от изключително значение наличието в НБКМ през днешния ден на възпитаници. Правим всичко с взор към най-младите български жители, означи Славов.  Той поздрави всички от Националната библиотека за техния труд, висок професионализъм и безрезервност, които за следващ път показват с актуалната галерия. Пламен Славов сервира на доцент Александрова одобрение от служебния министър на културата Найден Тодоров.



Председателят на Общобългарския комитет “Васил Левски ” Васил Василев, който е и член на Обществения съвет на НБКМ подсети, че Националната библиотека съхранява и пази “като зениците на окото си ” това, което ни е оставил Левски. Тук се съхранява неоценимо благосъстояние и аз си давам сметка за голямото значение на труда на библиотекарите в България, сподели той и добави, че техният труд е публично важен също толкоз колкото и на лекаря, и на учителя. По думите му библиотекарите се грижат за опазването на българската душа. Децата може би по-силно и от нас съумяват да влязат в обувките на Левски, те съумяват да си показват, че могат да бъдат Левски и да си помислят какво биха създали, в случай че през днешния ден са Апостола, сподели той и добави, че виждат проблемите в страната, виждат недъзите, които мъчат всички и имат вяра, че са в положение да ги изправят. Те търсят път и това ни дава убеденост, че и с тяхна помощ, когато пораснат, ще успеем да забележим България такава, каквато Левски е желал да я види - свободна, самостоятелна, чиста и свята република, ръководена от разсъдливи, непрекъснати безстрашни и великодушни хора, уточни още той.

Главният архивист на Българския исторически списък в НБКМ доктор Руслан Иванов показа самата галерия. Той уточни, че в експозицията са включени 16 табла, в които са се пробвали да опишат историята и живота на Апостола на свободата. По думите му кулминационна точка са показаните истински документи - тефтерчето на Левски и две негови писма и снимка, печата на Българския революционен комитет. Те можеха да бъдат видени единствено през днешния ден - в деня на откриването на изложбата.



Голям интерес провокира цифровото копие на тефтерчето. Оригиналът се съхранява в трезора на Българската национална банка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР