Театрално-музикалният спектакъл Амадеус“ е новото творческо предизвикателство, с което се

...
Театрално-музикалният спектакъл Амадеус“ е новото творческо предизвикателство, с което се
Коментари Харесай

Театрално-музикалния спектакъл „Амадеус“репетират артистите от великотърновския театър

Театрално-музикалният театър „ Амадеус “ е новото креативно предизвикателство, с което се е заел екипът на Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов “ във Велико Търново.

Репетициите с режисьора Бойко Илиев, който е и създател на театралната акомодация, започнаха през предходната седмица. В основата на спектакъла стоят едноименната пиеса на Питър Шафър, както и сюжетът на фамозната биографична кино драма от 1984 година, режисирана от Милош Форман. В постановката ще звучи музиката  на В. А. Моцарт

от оперите „ Отвличане от сарая “, „ Сватбата на Фигаро “, „ Дон Жуан “, „ Вълшебната флейта “, симфонични творби, концерти за пиано, „ Реквием “.

В «Амадеус» на великотърновска сцена вземат участие артисти, солисти, оркестър, хор и балет на МДТ. Над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова, а диригент-постановчик е Георги Патриков. Хореографията е на Катя Богданова, хормайстор – Яница Първанова, концертмайстор – Милена Байнова.

„ Амадеус “ е обезвереният протест на индивида, който цялостен живот е изпълнявал всички морални правила, взел участие във всички благотворителни комитети, безупречен жител и католик, лоялен на своя Бог, а е лишен от онази божествена искра, която би го доближила до гения на Моцарт. Музиката на Моцарт е тази, в която се разкрива Бог, а Салиери е дарен единствено с онази задоволителна благозвучност да разбере това, което не стопира да го изтезава до „ първия безоблачен лъч “, който се оказва финален в неговия витален път», изяснява режисьорът. „ Всичко, което желаех, бе да възпея Бог. Той ми даде този блян и след това ме остави глух. Защо? Ако не искаше да го величая с музика, за какво посади това предпочитание в мен като сласт в тялото ми. И по-късно ме лиши от гений. Защо? “, споделя героят на Салиери в спектакъла.

Премиерата на театрално-музикалното заглавие на сцената ва МДТ „ Константин Кисимов “ е на 9 юни от 19 часа в огромна зала на театъра. На идващия ден – 10 юни, спектакълът ще бъде показан на сцената на Музикалния спектакъл в София. С «Амадеус» екипът на великотърновския спектакъл ще взе участие в Летния фестивал на българските оперни театри «Сцена на вековете». Представлението на откритата сцена на крепостта «Царевец» е на 29 юли от 21 часа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР