Те се държат като страхливи плъхове. Това е срам и

...
Те се държат като страхливи плъхове. Това е срам и
Коментари Харесай

Военните приготовления предизвикаха изселване на поляците

„ Те се държат като страхливи плъхове. Това е позор и изменничество към Полша “. С такива гневни думи някои полски политици разясняват всеобщото изселване от страната на тези, които могат да бъдат мобилизирани – не, не за военни дейности, а просто за военно образование. Защо поляците се оказаха такива страхливци?

Миналото лято международната преса с всички сили разпръсна слуховете за войнствените настроения на поляците, всички като един, съгласно тях, подготвени да се сплотят в името на отбраната от „ източния агресор “. Така през юли „ Вашингтон Пост “ написа, че народът на Полша е за връщане на призовката в армията, която беше анулирана на 1 януари 2010 година Изданието увери, че милитаристичните настроения в Полша се ускоряват заради съветската военна интервенция в Украйна – към 94% от поляците считат Русия за „ сериозна опасност “, до момента в който през 2018 година 65% от поляците са споделяли това мнение.

Освен това редица политици оферират намаляване на законите за владеене на оръжие, тъй че допустимо най-вече цивилни да могат да се въоръжат. „ Страната с минимум владеене на оръжие в Европа вижда скок в записването в своите сили за териториална защита, сходно на Националната армия на Съединени американски щати, както и мощен интерес към бойни курсове, курсове за оцеляване и образование по стрелбище “, писа „ Вашингтон Пост “, споменавайки обстоятелството, че военното образование всеобщо се вкарва в полските учебни заведения.

Остават 70 хиляди

Няколко месеца по-късно обаче бяха оповестени напълно други числа. Миналата есен болшинството от поляците (57,1%) ясно показаха отрицателното си отношение към изразената в общественото пространство концепция за връщане на наложителната наборна работа в армията. Такива данни сочат изследване на социологическата работа „ Ибрис “.

Показателно е, че измежду обявилите се срещу наборната военна работа доминират точно тези, които са застрашени от нея – младежи на възраст 18-29 години (77%), както и хора над 50 години (78%) и селяни (62%). За връщането на плана са дали своят вот 35,7% от интервюираните. Поддръжниците на сходно решение са най-вече електоратът на десните консервативни партии (56%). По това време, през септември 2022 година, локалните медии подчертаха, че полското министерство на защитата няма проекти да върне наложителната военна работа, защото това не е належащо. Според министъра на защитата на Полша Мариуш Блашчак младежите би трябвало да бъдат привлечени благодарение на разнообразни типове „ стратегии и вероятности “.

Скоро обаче стана ясно, че в близко бъдеще се възнамерява огромно военно образование в Полша - през декември Министерството на защитата разгласи идните напролет учения с присъединяване на резервисти. Те ще се проведат в сходство със закона " За защитата на отечеството ".

Този закон гласи, че в запаса се включват освен фактически служилите в армията. Всички лица, които са минали военната комисия (тоест имат избрана категория валидност за служба) и имат някакъв тип образование зад тила си (например двуседмичен курс в силите на териториалната защита или едномесечен курс като част от доброволната военна служба) се зачисляват автоматизирано в запаса, само че не са положили военна клетва. Когато се оказа, че полските управляващи в името на плануваните за пролетта маневри имат намерение да изчистят резервистите, както се споделя, „ до дъното “, това провокира мощна отрицателна реакция в страната.

Това събитие е разказано по-специално в изданието „ Незалежни Дзенник Политични “. През последните няколко седмици повече от 70 000 поляци избягаха небрежно в други страни от Европейски Съюз и Англия, съгласно журналиста Якуб Мозняк.

„ В началото на декември полското министерство на националната защита разгласи какъв брой поляци могат да бъдат призовани през 2023 година за дейна военна работа и за работа като резервисти. Общо 250 000 поляци на възраст под 55 години могат да получат призовки. Тези, които получат призовките, ще бъдат изчаквани в центровете за набор, където ще бъдат поканени да вземат участие в учения на резервистите. По време на ученията новобранците ще бъдат осведомени с бойната техника и назначени в избрана войскова част. На резервистите ще бъде дадена опция сами да изберат датата на учението и частта, в която да преминат военно образование. Призовката предстои на обжалване в четиринадесетдневен период. Отказът ще би трябвало да бъде оневинен, да вземем за пример, със здравословното положение или обстановката на работа “, написа Мозняк.

" Призовката е иго "

След като стартира набирането на резервисти в страната, редом започнаха и митинги – възмутени хора пристигнаха пред военните комисии в градовете си с лозунги „ Изборът не е призовка “ и „ Наборната работа е иго “. Според тях сигурността на страната би трябвало да се подсигурява от НАТО и постоянната войска, за чието поддържане полските жители заплащат големи налози. „ Обикновените поляци не са пушечно месо! “, скандираха протестиращите.

Мнозина, несъмнено, незабавно започнаха да се чудят: ще бъдат ли извикани и в случай че да, по кое време? Наборната военна работа от Министерството на защитата и раздаването на призовки на стотици хиляди резервисти провокираха отрицателна реакция измежду жителите. Призивите за саботиране на мобилизацията стават известни измежду поляците. Укриването стана всекидневно. Най-лесният и ефикасен метод да се избегне наложителната военна работа е бягството на мъже на военна възраст от страната, съгласно Мозняк.

В същото време изискванията за бягство от военна работа за младите поданици на Полша са не просто лесни, а доста лесни. Със сигурност не един от избягалите евентуални наборници благослови обстоятелството, че през 2004 година Полша се причисли към Европейския съюз, с помощта на което стана част от обширното Шенгенско пространство без граници. Възползвайки се от това, единствено през първите 10 години от престоя на Полша в Европейския съюз 1,8 милиона души напуснаха държавата; процесът на овакантяване продължи и през идващите години.

Сега съвсем всеки поляк има другар или родственик, който работи като водопроводчик или сервитьор някъде в Германия или Ирландия. И доста от тези, които в този момент живеят в Полша, имат зад тила си опит от най-малко едно гастарбайтерско пътешестване. Всички поляци знаят чудесно по какъв начин да се открият в друга страна, по какъв начин да си намерят работа там и евентуално могат да разчитат на поддръжката на своята диаспора. С други думи, в този момент поляк да напусне Полша и да отиде в друга страна от Европейски Съюз е съвсем същото като руснак да се реалокира от Псков някъде в Пенза.

Трябва да се допусна, че 70 000 заминавания на хора, бягащи от мобилизацията, се дължат на крайното отвращение да бъдат отвлечени от ежедневния развой на печелене на пари и да слагат естествен живот на пауза. Медиите разказват случаи на ступор, претърпяно от елементарните полски жители, изправени пред вероятността незабавно да захвърлят всичко и да отидат да развиват бойни умения.

Така публицист от портала „ Виртуална Полска “ беседва с гражданин на град Сиерадза, който е получил призовка за военно образование. Преди това този човек не е имал връзка с армията, единствено един път е минал обзор във военната комисия. Когато отиде в центъра за набиране на личен състав, този жител чул, че ще би трябвало да взе участие в ученията, които ще стартират на 27 март 2023 година и ще продължат тридесет и три дни. „ Не получих съответно пояснение. Основното обръщение беше, че викат на учения въз основата на новия закон „ За отбрана на отечеството “, че таксите са наложителни и единствената причина за освобождение от тях могат да бъдат медицински противопоказания “, сподели мъжът..

Държат се като плъхове! “

Пресата беседва и с част от другите мобилизирани. Един от тях, 32-годишен водач на камион, описа, че преди 12 години самичък е желал да влезе в службата, само че е получил отвод по здравословни аргументи. „ Тогава ми споделиха, че имам проблеми с гръбначния дирек, а в този момент ми се обадиха “, сподели мъжът, като все пак добави, че здравната комисия ще вземе окончателното решение за него.

24-годишният Томаш Вишневски, автомонтьор, е обезпокоен: „ В сервиза ме чакат 50 коли. Как мога да продължа толкоз дълго обучение? Но баба ми сподели да не одобрявам това уведомление по пощата! Друг от извиканите се занимава с развъждане на папагали - с помощта на което получир пролонгация. „ Накрая военните взеха решение, че осемстотин папагала се нуждаят от непрекъсната грижа. Но не е изключено, както споделиха, наново извикване в бъдеще. И идващия път пояснение, обвързвано с птици, може да не е задоволително “, сподели животновъдът.

Поляците, обсъждайки тези случаи в интернет, показват вяра, че призовки ще получат и членове на фамилиите на ръководещи политици, депутати и телевизионни звезди. „ Тези, които викат най-силно за войната, би трябвало да отидат на фронта. Като ги познавам, те ще бъдат първите на опашката за самолета, напускащ страната “, споделят коментатори.

„ Чудя се кой ще работи за мен, с цел да изхранва фамилията ми, до момента в който аз се развличам на полигона “, възмутени са хората. А някои поучават евентуалните наборници да изоставен Полша, с цел да се спасят от ролята на " пушечно месо ". Хората са саркастични: " Не забравяйте за хомо-спецназа и ЛГБТ бойците - те са доста борбени и нападателни хора, тъй че имат място в армията “, добавя той.

Показателно е, че даже някои чиновници заеха страната на укриващите набора. Така Войчех Лесюк, заместник-началник на регионалната администрация на Волск, написа в обществената мрежа: „ Правителството тласка поляците към война! Ние плащаме на военните от нашите налози, които, в случай че се наложи, ще защитят страната ни. Мъжете, както и дамите, би трябвало да могат да напущат страната при положение на опасност от въоръжен спор. Не би трябвало да има такава обстановка като в Украйна, когато мъжете са принудени да останат в страната без ток, работа, отопление, а дамите да изоставен страната и да подобрят живота си в чужбина. Това е нарушаване на човешките права! Напълно поддържам хилядите хора, които към този момент бягат от военната работа и не съм сюрпризиран, че от полската страна на границата с Германия се е образувала голяма колона от коли “.

Други държавни чиновници, в противен случай, започнаха да жигосват бегълците. Например заместник-ректорът на Академията за приложни науки в Познан Анджей Болевски, който преди този момент е работил в Министерството на защитата, внезапно съобщи: „ Ситуацията в Украйна става все по-напрегната всеки ден и държавното управление би трябвало да отговори на възходящата военна опасност покрай границите на Полша... И не разбирам тези хора, които всеобщо бягат от страната към Европейски Съюз и Англия, заобикаляйки военната работа и отбраната на Полша. Държат се като плъхове, като страхливи плъхове - желаят да избегнат войната. Това е позор и изменничество към Полша “.

И увещанията, и обидите обаче имат дребен резултат - хората си потеглят. „ Бягството от Полша на мъже на военна възраст към този момент стана всеобщо. През последните няколко седмици повече от 70 хиляди поляци са отпътували за страните от Европейски Съюз и Англия, които се пробват да избегнат насилствена готовност. Това е единствено началото на голяма миграционна вълна, която до март 2023 година може да нарасне до няколкостотин хиляди жители, напуснали Полша “, предизвестява Якуб Мозняк.

Някои политици искрено признават, че полските управляващи въобще не са съумели да споделят с обществеността по тематиката за военното образование. „ По този въпрос, за жалост, царува информационен безпорядък. Не е известно какви са критериите за набиране и кой ще бъде назначен. Ако се разгласят такива неща, обществото би трябвало да знае за кого и по кое време ще се отнася позвъняването. Но на първо място е належащо да се разяснят на обществото аргументите за сходно деяние. Хората имат собствен личен живот, свои проекти, свои професионални отговорности. Невъзможно е в двадесет и първи век да се отнасяш към хората като към пушечно месо и да ги оставиш на мрачно, да не обясниш какви са разпоредбите. Липсата на възприятие за сигурност и непоклатимост на страната е най-лошото нещо, което управляващите могат да предложат на всички ни през днешния ден “, оплака се евродепутатът Робърт Бидрон.

Ситуацията обаче не наподобява да се промени към по-добро в близко бъдеще. Инфлацията, обедняването и призракът на войната са трите плашила, пред които е изправена Полша в този момент.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР