Те са пътували в специално изграден тайник в тир, превозван

...
Те са пътували в специално изграден тайник в тир, превозван
Коментари Харесай

Гл.комисар Кичиков: Задържаха 23-ма чужденци, опитали нелегално да преминат границата ни

Те са пътували в особено построен тайник в тир, транспортиран от 59-годишен българин. Той е арестуван, с решение на прокуратурата следва удължение на периода му за задържане до 72 часа, осведомят от Министерство на вътрешните работи.

Вчера към 08.10 часа на българо-гръцка граница е спрян тир с българска регистрация, ръководен от 59-годишен български жител. От направената инспекция са открити признаци, по които направихме извода, че може би вътре има хора, изясни шефът на ГДГП гл.комисар Светлан Кичиков.

За да не го ревизираме на пътя, товарният автомобил бе съпроводен до ГКПП-Капитан Петко челник. При осъществената щателна инспекция, в транспортното средство установихме 23-ма чужденци, самоопределили се като жители на Афганистан и Пакистан. Категорично е изяснено, че те са минали пешком българо-гръцката зелена граница и са натоварени в зоната на отговорност на ГПУ - Ивайловград.

От извършените първични беседи с тях излиза наяве, че дестинацията им е Западна Европа, всички са заявили, че са си платили с цел да стигнат до Франция. Главен комисар Кичиков посочи, че незаконните мигранти не се пътували в обща част на камиона, а в специфичен тайник, построен под тавана с размери на към 50 см.

Той уточни, че въз основата на направения разбор за обстановката в Гърция, са стартирани дейности на българо-гръцката граница. Транспортните средства се ревизират, а сътрудниците са подготвени, с цел да вършат преценка дали в тях се транспортират хора.

В случая за установяването е употребен рентген от митници. Мария Кирилова, изпълняващия функционалностите на областен прокурор на РП-Свиленград, добави, че по случая има формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 281 алинея 2 т. 1 и 5 във вр. с ал 1 от Наказателен кодекс, под управлението на прокуратурата не престават процесуално- следствените дейности.

По думите й, някои от чужденците са показали, че са платили към 1600 евро на каналджията в Турция. Водачът на тира е арестуван в границите на 24 часа, следва удължение на периода му за задържане до 72 часа.

Той е осъждан няколкократно за обири, от преди 15 дни против него има висящо произвеждане за контрабанда на ГПУ-Капитан Андреево. Прокурор Кирилова изясни, че против него ще бъде импортирано искане за налагане на мярка за неотклонение задържане под стража.

По думите й арестуваните чужденци действително са направили нарушаване на държавната ни граница и материалите по случая ще бъдат изпратени на Районна прокуратура Ивайловград за взимане на отношение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР