Те използват тактики от времето на Първата световна война и

...
Те използват тактики от времето на Първата световна война и
Коментари Харесай

Ще промени ли войната ”стратегическата” месомелачка Бахмут?!

Те употребяват тактики от времето на Първата международна война и хвърлят вълна след вълна пехотинци против украинските бранители на Бахмут. Засега обаче укрепените с окопи украински сили се държат.

.

За малко тази борба беше засенчена от контраофанзивата на украинската войска в регионите на Харков, Херсон и по поречието на река Днепър през есента. През декември обаче тежките боеве в Бахмут продължиха, а съветската войска обкръжи от три страни града и остава единствено един основен път, по който Украйна получава подкрепления. Градът обаче може да падне в ръцете на Русия, написа още Свободна Европа.

Въпросът е какво може да последва от това.

Според военните специалисти и тези, които деликатно следят бойните дейности в Украйна, символичното значение на защитата на Бахмут доста надвишава стратегическото значение на мястото.

Градът е ситуиран на двата бряга на река Бахмутка и единствено на 20 км. от границата с Луганска област. Преди войната популацията му е от 70 хиляди души, а регионът е прочут главно с пенливите си виновност и солните мини.

Той е ситуиран и в релативно открита, равнинна околност, която е заобиколена от ниски хълмове и възвишения, през които минават няколко огромни пътя. Малката височина прави града уязвим за бомбардировки с минохвъргачки и ракети. Това, че се намира на кръстопът, го вършат по-голям за прекосяване на бойци и екипировка към близки позиции.

Сега, откакто в дълъг интервал от време съветската атака идва от няколко страни, Бахмут може да падне за дни.

„ Интуицията ми споделя, че можем да го задържим. Да, доста е мъчно. Да, мъчно се отблъскват непрекъснати противников офанзиви. Да, сега достъпът до града е усложнен. Но все пак, идват запаси, идват снаряди, а ранените съумяват да бъдат изтеглени “, споделя пред Свободна Европа Юри Сиротюк, боец от 5-та нападателна бригада на Украйна.

Засега Киев, отпред с президента Володимир Зеленски, дадоха сигнали, че защитата на Бахмут ще продължи. За това приканиха и водещи украински генерали и военнослужащи.

 

„ Ако украинците решат да се репозиционират на терен на запад от Бахмут, не бих отчел това като действен или стратегически крах. Със сигурност не бих желал да обезценя страхотната работа на украинските бойци и водачи за защитата на Бахмут, само че мисля, че той има повече алегорична, в сравнение с оперативна или стратегическа стойност. Така че рухването на града няма да значи, че Русия е трансформирала салдото в тази битка “, сподели министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин на 6 март.

Според пенсионирания генерал-майор от австралийската войска Мик Райън пък поради големите човешки и материални запаси, които Русия пренасочва към Бахмут, напълно скоро на украинската войска може да и се наложи да отстъпи.

В случай, че задържането на Бахмут е лишено от логичност, съгласно западни анализатори концепцията може да е същата, каквато беше преди време при Харков – на съветските сили да се нанесат толкоз тежки загуби, че значително да бъде обезсилена евентуалната им атака напролет или лятото.

Според анализатори минималният прогрес на Русия, която последователно обкръжава града от север, изток и запад, идва на голяма цена. За месеците до момента загубите на Русия се правят оценка като 6 или 7 пъти по-големи от тези на Украйна. Неназовани представители на НАТО се съгласиха с това изказване в коментар за Си Ен Ен.

„ Като цяло тактиката на врага остава непроменена. Той употребява талази от пушечно месо, които нападат позициите на украинските бранители “, споделя Тарас Березовец, представител на украинската войска.

Към момента обаче съотношението сред загубите на Украйна и Русия към Бахмут е по-скоро равно т.е. за всеки ранен или погубен руснак има по един ранен или погубен украинец.

Според специалиста към финансирания от страната Национален институт за стратегически проучвания в Киев Микола Белесков, стратегическото значение на Бахмут е под въпрос. Не е ясно икакво значение би имал развоят на борбата там за хода на войната през 2023 година

„ Много мъчно е сега да се каже кой тъкмо има триумф “, сподели още той.

„ Руската войска евентуално ще има компликации в това да резервира каквито и да е съществени настъпателни интервенции в идващите месеци и това ще даде опция на Украйна да вземе самодейността “, пишат от института.

Но борбата за Бахмут е значима и поради актуалното систематизиране на съветски сили в региона.

„ Мисля, че упоритата защита на Бахмут реализира доста, като накара Русия да изразходва човешка мощ и снаряжение. Всяка тактика обаче може да доближи до точка, в която изгодите завършват, а поради това, че Украйна се пробва да резервира запаси за атака, продължаваща защита може да сложи под риск триумфа на по-важна интервенция “, споделя Майкъл Кофман, анализатор по защита към Центъра за военноморски разбори, основан в Съединени американски щати.

 

Ако Русия превземе Бахмут, това ще й даде мотив за хвалби след серията украински победи, които демонстрираха съществени систематични проблеми в съветската войска.

Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу сподели на 7 март, че завладяването на Бахмут ще бъде ключ към продължаването на по-дълбока атака в Донецка област.

От съветска страна най-вече жертви в Бахмут понесе частната формация „ Вагнер “. По-голямата част от бойците ѝ са мобилизирани бойци с малко подготовка, както и някогашни пандизчии, които бяха рекрутирани непосредствено от пандиза с обещанието за понижени присъди.

Според Запада до 50 хиляди души са се присъединили във " Вагнер ", а съвсем всички са били изпратени на фронта в Бахмут.

„ Това е техният финален късмет да завладяват Бахмут. Опитват се да реализират най-малко някаква победа “, сподели пред Свободна Европа представител на украинските сили на източния фронт.

 

Досега на два пъти създателят на Вагнер Евгений Пригожин сподели, че наемниците му са завладяли Бахмут. Той също сподели, че намаляването на броя на украинските сили също е сложено като задача. Пригожин употребява борбата за Бахмут като претекст да нападне министерството на защитата, което е обвързвано с дълготрайна омраза, която получи извънредно огромна гласност.

В последните седмици Пригожин и негови доближени и съдружници нападнаха Шойгу и шефа на генералния щаб военачалник Валерий Герасимов със серия от недоволства, че армията съзнателно не дава запаси на „ Вагнер “.

„ Реалността е, че в случай че руснаците вземат Бахмут, ще завладяват едни руини. Това е град с минимално стратегическо значение, в който съвсем не е останала инфраструктура, която да подкрепи окупаторите. Това, че руснаците дадоха толкоз доста, с цел да го завладяват, споделя доста за слабата им тактика в тази война “, споделя още военачалник – майор Мик Райън.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР