Те имат доста интересна и запазена автентична архитектура, а наблизо

...
Те имат доста интересна и запазена автентична архитектура, а наблизо
Коментари Харесай

Възрожденска разходка из България - Котел, Жеравна и Медвен

Те имат много забавна и непокътната достоверна архитектура, а наоколо има и естествени забележителности, които си коства да се видят. Нека стартираме по ред на номерата - в идващите редове ще забележим всичко забавно, което има да се посети и направи там. Препоръчваме да отидете с една нощувка през уикенда, с цел да може да видите множеството неща. Задължително проверете работното време на музейните обекти както в Жеравна, по този начин и в Котел, с цел да не останете неприятно сюрпризирани от това, че нещо е затворено. 
Започваме с Котел - страховит град, от който са родом доста български възрожденци. Няма да е мъчно да си намерите място за паркиране покрай центъра. Централният площад е извънредно забавен и добре непокътнат, а наложителните места за посещаване са музеят на котленските възрожденци, пантеона на Георги Раковски, квартал Галата и учебното заведение, което се намира там и природонаучният музей. След обиколката на тези забавни забележителност е време да се насочим към Медвен. 
 Идеи за завършения в България: Димитровград и Хасково Идеи за завършения в България: Димитровград и Хасково
Скоро ви представихме една забавна и малко нетипична концепция за пътешестване - Стара Загора. Сега ще създадем същото, само че в прилежащия район -...
Медвен е село с извънредно непокътната архитектура, което някак остава в сянката на Жеравна. Край селото е ситуиран Сини вир - водопад, до който можете да стигнете по една красива пътека. Самият водопад образува хубав вир, в който даже може да се плува в по-топлите дни. Истински бисер в сърцето на Котленския Балкан. В самото село Медвен има доста остарели непокътнати къщи с достоверна архитектура, както и къща-музей на Захари Стоянов. 
След Медвен продължаваме към Жеравна - едно неповторимо място, което си коства да се посещава освен когато има фолклорен събор през лятото. Тя е цялостна с къщи-музеи на възрожденци като тези на Сава Филаретов и Руси Чорбаджи. Разбира се, най-известна и забавна е къщата-музей на Йордан Йовков, само че в селото има доста други забавни места, които би трябвало да видите. Такава е църквата " Свети Николай ", както и Художествената изложба. Искрено се надявам да сварите шекерджийницата отворена, с цел да опитате някои страхотни лакомства. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР