За поредна година в България към края на лятото и

...
</TD
>За поредна година в България към края на лятото и
Коментари Харесай

Д-р Христиана Бацелова: COVID е навсякъде около нас, няма да ни забрави и тази зима

За поредна година в България към края на лятото и началото на есента новите случаи на COVID-19 се усилват. Това сподели пред " Фокус " епидемиологът доктор Христиана Бацелова. Има и доста скрита заболеваемост, тъй като огромна част от хората към този момент не се изследват, имат лека симптоматика или пък се изследват у дома, и това не влиза в формалната статистика, изясни епидемиологът.

" Не е добре да се отпускаме и да си мислим, че COVID-19 ще ни не помни тази есен и зима. Всъщност вирусът е на всички места към нас и по тази причина предлагаме хората да са деликатни и да се защищават ", сподели още доктор Бацелова.

Новият вид " Пирола "

" Той също е мощно инфектиран, само че положителната вест е, че нямаме данни да протича по-тежко, само че защото доста от разновидностите и подвариантите на SARS-COV-2 бяха избрани от експертите вирусолози като такива, които се рекомбинират, знаем, че имат разнообразни степени на промени. Този има много промени. Въпреки това все още няма данни " Пирола " да води до по-тежко протичане ", изясни епидемиологът.

Характерните признаци за разновидността спадат към грипоподобните: мощно главоболие, изнемощялост, нараснала температура и болки в гърлото. 

" Обикновено главоболието минава за 4-5 дни. Необходим е тест, с цел да се дефинира, че става въпрос за COVID-19. Винаги хората би трябвало да знаят, че при грипа имаме остро начало със мощна изнемощялост, а при разновидностите на ковид началото е с болки в гърлото и по-късно общото положение става по-неприятно ", акцентира доктор Бацелова.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР