За поредна година, по време на годишната балканска среща на

...
</TD
>За поредна година, по време на годишната балканска среща на
Коментари Харесай

Община Пловдив с приз за най-бързо развиваща се дестинация за културен туризъм

За поредна година, по време на годишната балканска среща на туристическия отрасъл от България и прилежащите страни медийна компания, издател на списание " Дестинация България “, връчи своите годишни награди.

Община Пловдив бе удостоена с премия за " Най-бързо разрастваща се дестинация за културен туризъм “. Призът получи заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив на публична гала, която се организира в Зала 1 на Централен боен клуб София на 23 юни.

По традиция на церемонията бяха отличени с грамоти кметове на общини, мениджъри, сътрудници, вложители, туристически обекти и услуги с положителни практики, съдействали за развиването, припознаването и одобряването на България като целогодишна туристическа дестинация.

Критериите, по които Комисията за номинациите дефинира наградените са: реализирани високи резултати в туризма, резистентност и разширение на пазарното наличие, използване на положителни практики, професионален мениджмънт, нововъведения.

Припомняме, че през предходната година на публична гала в Министерство на туризма, заместник-кметът Пловдив бе почетен персонално с отличие за " Принос в развиването на туристическия артикул в община Пловдив “. През 2021 година Община Пловдив получи приз за " Съхраняване на културно-историческото завещание “, а през 2020 година бе удостоена с премия за " Водеща дестинация за културен и събитиен туризъм “.

" Благодаря от името на кмета на Пловдив, на общинската администрация, на сътрудниците от отдел " Туризъм “, на всички сътрудници, съдействали за тази премия. Пловдив е град, в който хилядолетната история, просвета и завещание са в удивителна естетика. Пловдив e най-старият жив град в Европа и един от най-древните в света. Съвсем не е инцидентно, че през 2022 година Пловдив зае четвърто място в класацията за " Най-добра европейска дестинация “ като премери сили с 19 международно известни дестинации в 13-то издание на влиятелната ранглиста European Best Destinations.

В същата ранглиста, в обособените категории градът ни зае първо място в категориите " Най-добра културна дестинация в Европа “, " Най-романтични дестинации в Европа “, " Най-добри винени дестинации в Европа “, малко по-късно през същата година бе разгласен и за " Най-добрата дестинация в България “. Пловдив е прочут в страната и като " Град на художниците “. Разбира се, Пловдив е първият български град – Европейска столица на културата.

Всяко лято градът е в стихията на огромните фестивали, а те са пулсиращото сърце на културния живот под тепетата. Припомням всичко това, тъй като Пловдив впечатлява както със забележителностите си, по този начин и с разнообразния си културен календар. И съм уверен, че бързо развиващият се културен туризъм е резултат от целенасочената и поредна политика, която се води както през този мандат, по този начин и през предходните два. Горд съм, че в последните години по време и след Европейска столица на културата и огромните вложения, които се правеха в културно наличие, Пловдив и в този момент е един от градовете с максимален бюджет за културно наличие.

Тази година той е 4,6 милиона лв.. Мащабните вложения в културната инфраструктура през годините също са значим детайл - започвайки от Римския стадион, през Малката базилика, Голямата базилика, прелестния Античен спектакъл, двете галерии " Капана “ и Изложбена зала " 2019 “, реставрираните конгреси Север и Запад, които към този момент радват пловдивчани и посетители на града, реновираната непрекъсната експозиция на Градската художествена изложба на ул. " Съборна ", като прибавим Стария град, най-красивото украшение на града - културен феномен, който очарова с впечатляващите и богато украсени възрожденски къщи, новите обекти по които се работи – Източната врата и Небет тепе, пловдивските музеи и галерии, кв. Капана, всичко това се отплаща, надгражда, развива с труд и мисъл.

И не на последно място към всичко това желая да прибавя хората на Пловдив - неговия максимален капитал, тъй като те са надарени, гостоприемни, работливи и отворени към света. Затова и обичаме да споделяме, че има нещо предопределено в ориста и хилядолетната история на Пловдив, което кара всеки да се влюби в него още от пръв взор и да се връща още веднъж. В това може да се увери всеки! Всяка премия носи наслада и задоволство и задължава за продължаваме напред “, разяснява във връзка премията заместник-кметът.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР