Вече две поредни седмици аз в качеството си на кмет

...
</TD
>Вече две поредни седмици аз в качеството си на кмет
Коментари Харесай

Тони Стойчева, кмет на Западен: Признавам моята вина

Вече две следващи седмици аз в качеството си на кмет на  " Западен "  съм обект на интерес от страна на медиите след подаден против мен сигнал за нерегламентирано паркиране на бул.  " Пещерско шосе "  пред кооперацията, в която пребивавам.

Като човек признавам моята виновност и претърпявам своята отговорност, осъзнавайки, че нямам право на неточности поради полезностите, които изповядвам. Призовавам контролните органи да глобяват всеки, който наруши разпоредбите и да не се позволяват негласни сделки. Много постоянно се паркира и на тротоарите, това е неприемливо, тъй като пречи на майките с колички, на пешеходците, постоянно се поврежда настилката, а ремонтът коства доста пари.

В тази своя писмена позиция желая да насоча вниманието към аргументите за какво от време на време жителите правят нарушавания и да срещна обществеността в каква тенденция работим в " Западен ".

Известно е, че регионът през последните години като се изключи че се презастрои, има растеж на броя на колите в града, водят се и междусъседски  " войни "  за паркоместа.

Общинската и районна администрация имат обвързване да ползват политики, които да бъдат една самобитна предварителна защита против възникването на проблемите. За страдание, в Пловдив липсва цялостна съвременна визия по какъв начин би трябвало да се развива превозът в Пловдив и екологичните други възможности за напредване на хората.

Преди няколко месеца прекосих от другата страна на барикадата. Вече съм кмет на регион. Наследството на миналата администрация на  " Западен "  е тежко. Това обаче за нас е мотивация да използван интегриран метод, с цел да задоволим потребностите на всички страни – на водачи, на пешеходци, на велосипедисти, доколкото това е в пълномощията на районната администрация.

Ако даден проблем е отвън компетенциите ни, ние имаме разговор и с народни представители, и с общинските съветници. През моя живот съм посетила доста страни и съм впечатлена по какъв начин ръководещите мислят с няколко хода напред, с цел да улеснят всекидневието на хората. Крайно време е да спрем да имитираме активност, като решаваме проблемите на парче, без политическа воля. 

Новата администрация предприе няколко стъпки за решение на казуса с паркирането:

Ще внесем в Общински съвет предложение да се скапе договорът за наем на зелената повърхност от 7,3 дка, която беше дадена на частната болница  " Пълмед "  от предходните общински съветници на символичната цена от 2300 лева наем на месец. Напомням, че в края на мандата на бяха направени няколко опита, като на третия той съумя. За мен тази договорка е оскъдна.

Представителите на Демократична България преди година гласоподаваха срещу. Заедно с жители водих борба това място да бъде отредено като общински паркинг, по този метод живущите щяха да има къде да паркират своите коли против такса, а пациентите на болничното заведение можеха да го употребяват против възнаграждение. Инвестицията щеше да се изплати за няколко месеца, а общината пропусна опцията да получава един много порядъчен доход, вместо да се удовлетворяват ползи на частна компания.

Доколкото ми е известно, към този момент се събира подписка за повреждане на контракта с частното лечебно заведение. По калкулации този паркинг има потенциал за 184 паркоместа.

Ще внесем предложение към ОКТ да се вкара режими на паркиране в избрани часови зони на улици, като това няма да затруднява пътния трафик. Такива са бул.  " Свобода ", бул.  " Пещерско шосе "  и други

Ще предложим някои вътрешноквартални улици да станат еднопосочни и да се направи проверка на знаците, които не разрешават паркирането.

Главният проектант Никола Славчев изследва опциите избрани терени, които са частна общинска благосъстоятелност, да бъдат превърнати в паркинги. Някои от тях в този момент са кални петна.

Получаваме претенции на жители и представители на етажната благосъстоятелност за отделяне на паркоместа със скоби за отдаване чартърен. Вече са подготвени няколко схеми.

Започваме да отстраняваме преместваеми гаражни кафези и изоставени коли в региона.

Активен участник съм в дебата сред кмета и другите районни кметове да се вкара една цялостна идея за  " Зелена зона "  в кварталите. Това ще ограничи миграцията на колите, право да стопират ще имат единствено живущите. Надявам се да имаме консенсус с кмета на Пловдив.

Само за няколко месеца наложихме бранда  " Зелен Западен "  за нашия регион. Всички хора от екипа са огромни запалянковци и бранители на разнообразни еко дела. Районът е ощетен от неналичието на вело инфраструктура. Пловдив е дребен град и администрацията би трябвало да сътвори всички условия на жителите да се придвижват с колела целогодишно поради извънредно мръсния въздух и големите тапи. В развитите страни с изключение на велоалеи, има паркинги за колела, можеш да качиш колелото си и на рейса.

Ще упорствам при проектирането на новите улици, и по-специално бул.  " Пещерско шосе "  да има включена и велоалея, която да е обвързвана с другите налични в градската среда. Ние насърчаваме жителите на  " Западен "  да спортуват и да бъдат дейни. Ще организираме редица осведомителни акции и спортни изяви, едно от които е велопоходът през месец май. Започваме партньорство с огромна интернационална компания за спортни артикули и организации, които имат оферти по какъв начин да се свържат велоалеите в града.

Моята визия е, че Пловдив би трябвало да има интегрирана транспортна система – да се предизвикват хората да не се качват на колите, тъй като няма по какъв начин до безконечност да разширяваме улици и да унищожаваме зелени площи за сметка на пътищата, хубаво е да се усилва и броят на велосипедистите, да се трансформира и манталитетът.

Убедена съм, че в случай че публичният превоз е екологично чист и освежен, жителите ще го употребяват по-често. За страдание, по време на няколкото мандата на разнообразни кметове бяхме очевидци на тотална абдикация от това да се пазят ползите на жителите на Пловдив. Той е единственият огромен град в България с напълно частен превоз. Всички ние виждаме в какво трагично положение е той – замърсен и със остарял преносим състав.

Преди години беше основано общинско сдружение " Екобус ", с цел да получи финансиране от еврофондовете за нови рейсове и да поеме линии, само че научихме, че неговата активност стартира с провал. Към момента " Екобус " е с лишен лиценз, като новият отраслов кмет прави старания той да се възвърне. Не би трябвало да забравяме и по какъв начин Пловдив заплати милиони за автоматизирана система за продажба на билети, която остана в небитието. И неприятното е, че още веднъж виждаме една групова безнаказаност и институционална беззащитност.

Нека да завърша с нещо позитивно. Отправям молба към общинските съветници в Общински съвет. Голяма част от тях бяха и в предходния локален парламент, който взе поредност от неверни решения. Време е да застанете на страната на елементарните хора, с цел да стане Пловдив един в действителност съвременен и зелен град, какъвто заслужава да бъде. Надявам се, че това ще се случи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР