Във връзка с журналистически запитвания за подадените от местната администрация

...
</TD
>Във връзка с журналистически запитвания за подадените от местната администрация
Коментари Харесай

Община Русе е в готовност да подаде към МФ допълнителни проекти за финансиране при повишаване на бюджетния праг

Във връзка с журналистически запитвания за подадените от локалната администрация предпочитани обекти към Министерството на финансите за създаване на проектобюджета за 2024 година, Община Русе декларира следното:

 

На база на публично получено писмо от Министерството на финансите на 21 ноември са подадени предпочитани обекти за финансиране за близо 16 млн. лева, какъвто е и допустимият предел съгласно категоризацията на общините. Съгласно нормативната уредба община Русе е в категория 1, в която лимитът на индикативния общ бюджет за финансиране на обекти не може да надвишава 16 милиона лв.. В момента текат разисквания на проектопредложение в Народното събрание този предел да бъде вдигнат на 50 млн. лева, което е минало на първо четене, само че на този стадий не е признато дефинитивно, с цел да бъде приет за влезнал в действие нормативен акт. В този смисъл общините подават предпочитани обекти съгласно актуалната категоризация и одобрения все още показателен общ бюджет.

От подадените от Община Русе към Министерството на финансите 6 обекта за 16 млн. лева са утвърдени 4 на стойност 12 млн. лева, като останалите два са с рекомендация да бъдат пренасочени към друга финансираща стратегия. Важно е да се означи, че тези 4 обекта, след извънредно утвърждение и финансиране, могат да бъдат осъществени в границите на идващите две години. Община Русе е планувала строително-монтажните действия на тези обекти да бъдат изпълнени в границите на 2024 и 2025 година В този смисъл, в проектобюджет 2024 е записана половината от цената на обектите – близо 6 млн. лева, защото останалата сума е разпределена по дифолт за бюджета за 2025 година Това излиза наяве и от нормативната рамка в Закона за бюджета, която постановява, че подписаните съглашения сред Министерство на регионалното развитие и кметовете на общини е със период на осъществяване и въвеждане в употреба на плановите оферти до 31 декември 2026 година

При вероятно повишение на прага на допустимото финансиране за предпочитани обекти, което ще стане ясно при окончателното приемане на ЗДБ 2024, Община Русе е в подготвеност да даде в допълнение планове за главен ремонт и реорганизация на улици и общински пътища, както и за благоустрояване в Русе и обитаемоте места от общината. Министерството на финансите е осигурило такава опция, като срокът за допълнение и актуализиране на листата с предпочитани обекти на всяка община е до 1 март 2024 година

Община Русе почита загрижеността на общинските съветници по тематиката, само че в това време се допуска тя да бъде демонстрирана след дефинитивно приемане на ЗДБ 2024, а не в неговата планова фаза, където напълно основателно се чакат промени и допълнения.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР