В последните данни, изнесени през 2024 г. от независимата институция

...
</TD
>В последните данни, изнесени през 2024 г. от независимата институция
Коментари Харесай

Пловдивският университет е на трето място сред ВУЗ-овете в България според EduRank

В последните данни, изнесени през 2024 година от самостоятелната институция EduRank, оценяваща университетите в целия свят по наукометрични индикатори, Пловдивският университет " Паисий Хилендарски “ заема влиятелното трето място измежду българските висши учебни заведения. Преди Пловдивската Алма матер са Софийският университет " Св. Климент Охридски “ и Техническият университет – София. В международната ранглиста включените български университети са 47.

EduRank.org е самостоятелна ранглиста, основана на ексцерпирани индикатори за 14 131 университета от 183 страни по света. Институцията употребява най-голямата в света база данни за научни писания, включваща 98 302 198 научни изявления и 2 149 512 106 цитирания, реферирани и индексирани в Scopus и Web of Science, като по този метод класира университетите в 246 проучвателен посоки.

По метричните индикатори, които самостоятелната платформа регистрира, след Пловдивският университет се подреждат Нов български университет, Медицинският университет в София, Русенският университет, както и Университетът за национално и международно стопанство. В международен проект първите дванадесет позиции са отредени за университети в Съединени американски щати, а в топ три са Университетът в Харвард, Станфордският университет и Университетът в Мичиган.

Според EduRank с най-голяма известност са изявленията на учените от ПУ " Паисий Хилендарски “ в региона на физиката, химията, биологията, инженерните науки, обществените и компютърните науки, както и в биохимията. Изследователският профил на Университета е изработен въз основата на 3 634 научни изявления и 27 106 цитата в интернационалните наукометрични бази.

Отдел " Научноизследователска активност “ към Пловдивския университет регистрира сериозен растеж в научната продукция на преподавателите през последните четири години. Броят на изявленията, реферирани и индексирани в международните бази данни Scopus и Web of Science, е повишен с 38%, а на цитатите – с 80 %. Припомняме, че Пловдивският университет е един от десетте в България със статут на научноизследователски университет.

В уеб страницата EduRank.org се регистрира и индикатор за неакадемична популярност и известност на ученици на висшето учебно заведение. В поддиректорията, отделена за ПУ, са посочени персони като Мария Габриел, Екатерина Захариева, Иван Демерджиев, Александър Секулов и Румен Леонидов.

Без подозрение, положителната кадрова политика, както и цялостната визия на университетското управление във връзка с научноизслевателската работа на университетския състав, е основен фактор за високия рейтинг на ПУ, което се регистрира и от самостоятелната платформа EduRank.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР