В Музея на първото румънско училище в Брашов бе направено

...
</TD
>В Музея на първото румънско училище в Брашов бе направено
Коментари Харесай

Русенци дариха фототипно издание на Рибния буквар

В Музея на първото румънско учебно заведение в Брашов бе направено подаяние на фототипно издание на Рибния буквар на доктор Петър Берон. Благотворителната самодейност е на русенското Народно читалище " Христо Ботев - 1908 “, а в нея се включиха и заместник-кметът Енчо Енчев, посланикът на България в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков, ръководителят на Демократичния съюз на българите в Румъния Лука Велчов, както и читалищни дейци. За експозицията на музея бяха дадени още 7 разнообразни издания на " Буквар с разнообразни поуки “, както е истинското име на първия български учебник.

Председателят на НЧ " Христо Ботев - 1908 “ Вяра Косева връчи на основния куратор на музея Йоан Корнея скъпите издания на книгата, която за първи път вижда свят на хартия през 1824 година в Брашов. До момента музеят не разполагаше с издание на учебника.

На церемонията шефът на Регионалната библиотека " Любен Каравелов “ показа и издадения особено за събитието двуезичен юбилеен лист " Петър Берон “. Документът е на български и румънски език, а редакцията му е дело на Стоян Стоянов и доцент Живодар Душков.

Заместник-кметът Енчо Енчев направи персонален подарък към музея – първокласно издание на Рибния буквар, отпечатан през 2014 година по поръчка на Синдиката на българските учители.

Йоан Корнея показа любопитни обстоятелства за историята на първото учебно заведение, в което се преподава на румънски език. Въпреки че това може да наподобява естествено, защото учебното заведение се намира в Румъния, той напомни, че територията на Трансилвания и Брашов не е част от Румъния до 1918 година В музея се съхраняват към 4000 остарели книги и повече от 30 000 документа на църковнославянски и старо-румънски езици. Училищната постройка е издигната през 1495 година, а самият музей действа от 1961 година

Международната самодейност, чийто главен мотор са Стоян Стоянов – Комитски и управлението на НЧ " Христо Ботев-1908 “, бе подкрепена от редица институции и организации, измежду които Община Русе, посолството на България в Букурещ, Демократичния съюз на българите в Румъния, РУО – Русе, Регионална Библиотека " Любен Каравелов “ и Национално сдружение " Традиция “ – Русе.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР