Творци и културни институти от Благоевград и София застанаха рамо

...
</TD
>Творци и културни институти от Благоевград и София застанаха рамо
Коментари Харесай

Само за няколко часа благоевградчани и хора на изкуството успяха да съберат над 5 000 лв. в подкрепа на Лили 

Творци и културни институти от Благоевград и София застанаха един до друг, с цел да покажат, че изкуството сближава, само че и може да оказва помощ. Чрез езика на песента, музиката и танца десетки благоевградчани подадоха ръка на една млада майка, бореща се с онкологично заболяване, съобщи кореспондент на " Фокус ".

По време на събитието бяха събрани над 5 000 лева, оповестиха уредниците на концерта от платформата " Донеси - вземи ".

Лиляна Илиева е усмихната млада майка, която от 4 години се бори с тежката диагноза рак. След лекуване в България, а по-късно и следваща пробна терапия във Франция, която не дала резултат, Лили получава последна вяра от Турция. За лекуването й обаче е нужна сумата от 200 хиляди лева, която е непостижима за нея и фамилията й.

В поддръжка на Лили през вчерашния ден в Благоевград се организира огромен благотворителен базар и концерт на локални създатели. 

Ръка на млада жена подадоха и самодейци от Народно читалище " Природа и просвета 1938 година " - София. За предаването " Цветовете на България " на Радио " Фокус " от културния институт обявиха:

" Радваме се, че сме тук и можем да подкрепим това благотворително събитие. В Благоевград представяме един наш план " Старите носии танцуват ". От етнографска литература успяхме да възстановим хора, песни и носии и дойдохме на терен, с цел да се срещнем с локалните хора и да забележим дали това, което написа в книгите, а и дали ние самите сме съумели да представим нещата правилно ".

Всеки, който присъстващи на концерта, провел се в Регионален исторически музей - Благоевград имаше опцията персонално да съобщи от силата си на Лили, която беше в зала. Сред тях бе и заместник-кметът по просвета и спорт в община Благоевград Станислав Кимчев, който сподели пред " Фокус ", че поддържа самодейността в качеството си не на заместник-кмет, а на човек и другар на Лили.

" Тук сме поради концерта, тук сме поради децата и младежите, поради песните, музиката и танца. Тук сме и тъй като сме обединени от нещо хубаво, нещо положително, от една концепция, която имам вяра, че не е сама и единствена. Това, което мен ме радва е, че има доста младежи в залата, което е показателно, че пораства едно младо потомство, което е съчувствено към болките и проблемите на другия. Толкова е хубаво да видиш, че не си самичък и че те крепят толкоз доста хора, които са тук, с цел да ти покажат, че не си самичък ", добави Кимчев. 

Успяхме за малко да " откраднем " Лили от всички положителни хора, които не стопираха да и вдъхват кураж, а тя от своя страна им отговаряше с доста позитивна сила. 

Специално за " Фокус " тя сподели:

" Благодаря Ви положителни хора. Благодаря на всички даряващи, на всички сърцати, откровени и любящи хора, които са до мен и до нас - борбените и борещите се хора. Аз нямам доверие, че ние сме заболели, ние просто прекосяваме през едно мъчно тестване, което мощно се надявам, че ще преборим с усмивка и обич ".

Инициативата " Надежда за Лили " поддържаха Пирински отбор " Вихрен “, Танцово учебно заведение " Art and Dance ", Йоана Мавродиева, Вероника Арсова, Лара Илиева, ФТС " Кочеринка “, Ансамбъл “Дивля “, както и доста благоевградчани, които бяха безапелационни, че сложните времена в които живеем не би трябвало да ни стопират да бъдем положителни и да оказваме помощ на тези, за които даже 1 лев може да се окаже животоспасяващ.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР