Цените на жилищата стигнаха своя пик, но за спад в

...
</TD
>Цените на жилищата стигнаха своя пик, но за спад в
Коментари Харесай

Пазарът на жилища в Пловдив претърпя сериозно развитие

Цените на жилищата стигнаха своя пик, само че за спад сега не може да се приказва. Безспорно обаче са налице признаците на изстудяване на пазара, демонстрират наблюденията на брокерите на недвижими парцели. 

В столицата за 2022 година се регистрира с 15-20% спад на покупко-продажбите с жилищни парцели поради отлив на купувачи.

" Ако през 2019 година на всеки продавач се падаха приблизително по трима купувачи, то през днешния ден пазарът е съвсем уравновесен - на всеки продавач се пада по един покупател ", разяснява Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на АДРЕС Недвижими парцели.

От пазара излизат тези купувачи, които са без задоволително заделени средства за самоучастие при закупуване на парцел и които не са сигурни, че биха се справили с упования растеж на лихвите по заемите. Оттеглят се и купувачи, които очакват намаляване на цените.

Според Тенекеджиева обаче е неправилно да се счита, че цените ще тръгнат автоматично надолу със спада на сделките.

" От една страна, рекордната интензивност на пазара не беше здравословна и сега той се успокоява. От друга – икономическите процеси в България са релативно мудни ", разяснява Гергана Тенекеджиева.

Все отново тя поучава продавачите да дефинират цените по-реалистично и да бъдат по-гъвкави, в случай че желаят да се осъществя договорка.

В Пловдив и Бургас покачването на равнищата е с към 17%, а във Варна скокът е с над 30%.

През последните 10 години пазарът на жилища в Пловдив претърпя съществено развиване. Сделките там се подписват както от локални поданици, по този начин и от задгранични жители и българи от чужбина. През 2022 година пазарът в Града под тепетата бе динамичен – 2/3 от покупко-продажбите се подписват в рамките единствено на месец. Тристайните жилища в Пловдив към момента преобладават над двустайните, а малко над 30% от покупките се осъществят с заем.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР