Сред големите градове на страната жилищата ново строителство са поскъпнали

...
</TD
>Сред големите градове на страната жилищата ново строителство са поскъпнали
Коментари Харесай

Пловдив сред първите пет града в страната с най-скъпо ново строителство

Сред огромните градове на страната жилищата ново строителство са поскъпнали най-вече в Русе - с 28,6% за година, демонстрират данни на Националния статистически институт. При остарялото строителство най-голямото повишаване на цените също е в Русе - с 22,3%.

Така Русе резервира първото си място измежду огромните градове в страната с над 120 хиляди поданици в класацията за най-бързо общо повишаване на жилищата. През второто тримесечие на годината цените на жилищата и къщите в крайдунавския град са с 23,3% по-високи от същия интервал на предходната година. Русе е водач в класацията за второ следващо тримесечие, а преди този момент на челното място беше Варна, напомня " Труд ".

Покачването на цените на парцелите в другите огромни градове с над 120 хиляди поданици също е огромно. Това демонстрира, че търсенето на парцели нараства във всички огромни градове на страната.

По отношение на съществуващите жилища на второ място по повишаване на цените е София с растеж от 19,4% единствено за година. При новото строителство повишаването в столицата е с 14,4%, което отрежда на София трето място в класацията по този индикатор след Русе и Бургас. В резултат общото повишаване на жилищните парцели в столицата е приблизително със 17,3% за година.

На трето място след Русе и София по общо повишаване на цените на жилищата е Бургас с 14,9% за година, демонстрират данните на Национален статистически институт. В морския град цените на съществуващите жилища и къщи са нарастнали с 14,9% за година, а повишаването на новото строителство е с 16,4%. Така единствено във връзка с новите къщи и жилища Бургас е на второ място по повишаване след Русе.

До огромна степен междинните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден интервал бъдат приключени и продадени повече първокласни жилища в влиятелни квартали, това води до повишаване на междинните цени в града. Ако при новото строителство доминира делът на елементарните кооперации, растежът на цените е по-малък.

На четвърто място по повишаване на парцелите за година е Стара Загора с растеж на цените от 12,6%. Цените на новите жилища и къщи в града са нарастнали с 2,2%, а на съществуващите жилища - със 17,3%.

Петото място в класацията е за Пловдив. Имотите в града под тепетата са поскъпнали с 8,6% за година. При новото строителство растежът на цените в града е с 3,3% за година. А при съществуващите жилища повишаването е с 12,9%.

На шеста позиция е Варна с покачване на цените на къщите и жилищата със 7,9% за година, като тези данни на Национален статистически институт не включват продажбите в курортни комплекси. При новите жилища растежът на цените в морската столица е единствено с 0,2%, само че при остарялото строителство повишаването е с 12,4% за година. Любопитно е, че във Варна покачването на цените на съществуващите къщи и жилища е доста по-голямо в сравнение с новите. А в Бургас обстановката е друга - цените на новото строителство нарастват повече. През 2020 година във всички огромни градове на страната остарялото строителство се показа по-добре във връзка с придвижването на цените. След това обаче това се промени и в този момент има градове, в които повишаването на новото строителство е по-голямо в сравнение с съществуващите жилища.

Общо за страната жилищните парцели са поскъпнали с 14,6% за година, демонстрират данните на Национален статистически институт. При новите растежът в цените е с 12,3%, а при съществуващите - с 16%. Разликата в повишаването на новите и съществуващите жилища не е огромна. Причината за това е огромното търсене на пазара.

Само в границите на второто тримесечие на годината водач на пазара е Русе с покачване на цените на парцелите от 9,5%. Новите жилища в града са поскъпнали с 5,9% за три месеца, а при остарялото строителство покачването е с 10,4%. Лидер по повишаване на новите жилища през тримесечието е Бургас с 13,8%.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР