Специално за първото издание на Фестивала Улица Станционна“ българският частен

...
</TD
>Специално за първото издание на Фестивала Улица Станционна“ българският частен
Коментари Харесай

Изсякоха специална монета за най-новия фестивал на Пловдив

Специално за първото издание на Фестивала " Улица Станционна “ българският частен монетен двор " Булминт “ безплатно сътвори орден със същото име от мед с солидно златно покритие и в лимитиран тираж от 500 броя. Той ще се предлага в обект на фестивала по време на провеждането му – от 1 до 6 септември в Пловдив на ул. " Иван Вазов “ (бивша " Станционна “).

Освен паметен спомен от събитието и предмет с колекционерска стойност, всички доходи от продажбите на медала ще бъдат действителна финансова помощ за фондация " За Нашите Деца “ и работата на Центъра за социална поддръжка " За деца и родители “, част от Комплекса за ранно детско развиване на организацията в Пловдив.

Медалът е направен от 20 г мед с покритие от чисто злато с проба 999.9, с диаметър 34 мм и висше качество на отрязване. Върху огледално гладката повърхнина на аверса изпъква матово релефно изображение на логото на фестивала – типичен парен локомотив, емблематичен за интервала, в който е била издигната първата съвременна улица на Пловдив – " Станционна “.

На реверса е изобразена илюстрация на самата улица, основана на архивно изображение от началото на 20-и век. Зад редицата чинари – към момента млади и нежни в оня интервал, се разкрива внушителната постройка на Военния клуб. Надписите " Улица Станционна " и " Пловдив " трансформират изделието в автентичен сувенир от фестивала, предлаган в тематична опаковка, която в същото време е и документ за генезис и качество.

Идеята за благотворителната идея е на уредниците на фестивала Симеон Илиев, Иван Неделев и Асен Христев и на мениджърския екип на " Булминт “ – инж. Пламен Запрянов и Владимир Спасов. Изборът на Центъра за социална поддръжка " За деца и родители “ в Пловдив на Фондация " За Нашите Деца “ не е инцидентен. Фокусът на работа на Центъра е върху ранното детско развиване и обгръща деца на възраст от 0 до 7 години в риск от занемаряване или с проблеми в развиването от Пловдив и седем прилежащи общини. Развивайки активността си на територията на Пловдив, двете страни, ангажирани с идеята, вземат решение да насочат напъните си в помощ на най-уязвимите групи в общността.

Само за миналата година експертите в Центъра за социална поддръжка са подкрепили близо 1 300 деца, родители и експерти в града посредством даване на сложни интегрирани и обществени услуги, с цел да могат децата да развият своя цялостен капацитет. Екипът на фондацията в Пловдив поддържа и фамилии в затруднено състояние, с цел да покачат родителските си умения и да придобият увереността да поставят най-хубавите грижи за своите деца.

Фондация " За Нашите Деца “ работи в съдействие с локалната власт, с бизнеса и локалните общности, със звената от здравната, просветителната и обществената система, с цел да обезпечат най-хубавата среда за развиване на децата в риск. Цялата палитра от действия за децата и фамилиите е допустима, с помощта на поддръжката на донори и съидейници, които имат вяра, че инвестицията в ранно детско развиване има висока възвращаемост и е основополагаща за всяко едно модерно общество. Приходите от продажбите на фестивалния орден " Улица Станционна “ ще бъдат ориентирани за обезпечаване на работата в поддръжка на деца в риск от занемаряване и деца с компликации и проблеми в развиването, с които работи фондация " За Нашите Деца “ в Пловдив и общините в района.

ИСТОРИЯ НА УЛИЦА " СТАНЦИОННА “

Основите на улица " Станционна “ са положени през 70-те години на 19-и век. Тя е свързвала днешния център – тогавашните околности на Пловдив, с железопътната станция. Именно тази нейна роля е дала и името й. През 2023 година постройката на станцията чества своя 150-и празник. Открита е на 6 юни 1873 година на 2 километра отвън рамките на обитаемото място като една от спирките по железопътна линия Цариград – Белово.

Постепенно локалното градоустройство се развива, Пловдив се разраства и улица " Станционна " става дом на посолства, университети, учебни заведения, заводи и, несъмнено, и на Пловдивската национална библиотека, учредена през 1879 година Всяка постройка на тази улица е самобитно произведение на изкуството и тя до ден сегашен продължава да впечатлява с обилната си необарокова архитектура. През 1910 година на улицата са засадени чинарите, които през днешния ден я обгръщат като тунел и пазят минувачите от жаркото лятно слънце.

През 1920 година Иван Вазов посещава Пловдив по случай своята 70-а годишнина и 50-ия си креативен празник. В негова чест улица " Станционна " приема името му. Народната библиотека под тепетата, която и е втората по величина в страната, стартира да носи името на писателя от 1950 година Преименуването прибавя ново измерение към нейния несравним древен сексапил.

ФЕСТИВАЛ " УЛИЦА СТАНЦИОННА “

Най-новият фестивал в Пловдив – " Улица Станционна “ е естествено продължение на празничното събитие под наслов #Заедно, осъществено с поддръжката на фондация " Пловдив 2019 " и състояло се на същата локация на 5-и и 6-и септември 2021.

Още с първото си издание фестивалът цели да свърже неповторимата атмосфера на актуалната улица " Иван Вазов “ със актуалния арт пейзаж и да разшири рамките на културното пространство в Пловдив по посока на " Тютюневия град “, като сътвори условия за интелектуално и цифрово подкрепено събитие.

За пловдивчани и посетители на града в интервала 1 – 6 септември са планувани разнородни събития: 6-дневна музикална стратегия с реализатори от няколко страни, ревю на ретро коли, концерти и пърформанси на възпитаници от пловдивски учебни заведения, представяне на достижения на Технически университет – София, Филиал Пловдив, културни и просветителни интензивности в партньорство с Национална библиотека " Иван Вазов ", художествено творчество, показване на книги, софтуерни и гейминг лекции.

За тези, които не могат да участват на мястото на събитието, е очакван онлайн броудкаст на фестивала в действително време и телевизионно студио с включване онлайн от фестивала.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР