Седем години след началото на ремонта на Жълтото училище в

...
</TD
>Седем години след началото на ремонта на Жълтото училище в
Коментари Харесай

Ремонтът на Жълтото училище зацикли. Но поне няма да падне при земетресение

Седем години след началото на ремонта на Жълтото учебно заведение в Пловдив са подготвени единствено основите му. Поне е несъмнено, че то няма да рухне при вероятно земетресение, описа за Plovdiv24.bg ректорът на АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев " Пловдив проф. доктор Тони Шекерджиева-Новак.

" Ремонтът е стартирал през 2017, а през 2018 година е спрян. Основите не са това, което са очаквали, ето за какво се постанова нов план през 2019 година. Първият бива отритнат, а вторият е утвърден от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) и ние стартирахме ", разясни Шекерджиева- Новак.

Тя въпреки всичко е удовлетворена, че постройката към този момент е укрепена и реконструкцията на основите е приключена. Това на процедура значи, че към този момент не се тормозят от трусове за тази постройка. 

Но перипетиите за жалост не свършват с това. Напрежението и пъкълът, през който минава управлението на Музикалната академия в Пловдив, са толкоз огромни, че има интервал, в който Шекерджиева - Новак даже има желание да си хвърли оставката. 

Но какво тъкмо стопира продължението на ремонта?

За да отговори на условията за пожарна сигурност утвърденият метод, където ремонтът към този момент е трябвало да започва, не може да бъде удължен заради две аргументи.

" Първата от тях е финансово икономическа. Ние всички знаем какво ни се случи през 2021 и 2022 и за инфлацията. Цените на материалите скочиха фрапантно. Но, всяко зло за положително, тъй като препоръчаният метод, съгласно експертите, е доста тежък и би наложило и в допълнение подсилване на постройката, което още повече би оскъпило строителството ", успокоява се ректорът на академията.

Шекерджиева изясни още, с познанията си на непрофесионалист в тази сфера, че във връзка с пожаробезопасността строителите влизат по някакъв метод в спор със експертите от НИНКН. Прилаганите ограничения за пожаробезопасност не кореспондират с концепцията за възрожденските монументи на културата.

" Ако го торкретираме отвътре и извън (това е развой на утайване посредством напръскване на циментова примес, инертни материали, вода и добавки под високо налягане върху разнообразни повърхности), то ние извън това няма как да го създадем, тъй като има условие всички здания в Стария град да имат към 1.5 м каменна основа, която да е показана. Това значи, че постройката не може извън да бъде торкретирана до долу. За да тласна нещата напред, бях подготвена да си хвърля оставката. Разбрах, че не може да стане това, което си мислех първоначално, с възторг и предпочитание. Когато влизаш в един обаян кръг виждаш, че това не е тъкмо по този начин. Но и с моята оставка не можах да ги уплаша.

Наложи се усъвършенстване на плана и напряко напълно нов план за вътрешното строителство, който отхвърля тези тежки железни структури, които бяха препоръчани. А спомагателното подсилване оскъпява още повече строителството. Оптимизирането е належащо по принцип, тъй като до момента в който трае ремонта на тази повече от 150-годишна постройка, тя непрестанно разкрива себе си и нови, и нови  провокации, с които ние би трябвало да се съобразим. И непрестанно би трябвало да търсим точните експерти и координиране с НИНКН ", добави още Тони Шекерджиева-Новак.

По думите ѝ целият този развой се контролира от Закона за публичните поръчки, който обаче не кореспондира с условията на Закона за опазването на културното завещание.

" Пожарната сигурност е нещо, с което сме длъжни да се съобразим. В резервата не може да утежняваме конструкцията и да развалим това, което е монумент на културата ", описа още Шекерджиева - Новак.

Тя се тормози и за това, че няма да може да завещае готовата постройка, след мандата си на ректор, на новоизбрания следващата година. Оставя му, популярност Богу, основите на тази постройка. 

Проф. Новак не се оплаква, не роптае против институциите, тъй като всички са отворени към нея. Но в този момент към този момент не знае къде да почука за тази постройка, поради неустановеното положение на страната и неналичието на постоянно държавно управление. 

Ректорът на АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев " Пловдив държи да каже още, че отпуснатите средства за ремонта на Жълтото учебно заведение се регистрират настрана от общия бюджет и се употребяват целево единствено за това строителство. Те, несъмнено, няма по какъв начин да бъдат задоволителни. Но би трябвало да се изразходват първо отпуснатите, а по-късно да се търсят и още. 

Новите разноски, свързани с разрешителни и с съвещания със експерти, са напълно за сметка на бюджета на академията.

" Отпуснатите пари, с които мислехме всичко да създадем, за огромно страдание тежат като воденичен камък на ректора. Бих желала най-малко от вътрешната страна нещо да стартира да се прави на тези стени. Огромни проблеми ми основава неналичието на тази здания. Бяхме планували доста неща за тази постройка ", сподели Шекерджиева - Новак. 

" Но, най-важното за нас е, че най-малко основите са приключени и постройката към този момент дава отговор на условията за земетръс ", добави още един път Тони Шекерджиева - Новак.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР