Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преизбра днес единодушно с

...
</TD
>Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преизбра днес единодушно с
Коментари Харесай

Единодушно: Окръжен съд – Бургас е с преизбран административен ръководител

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет преизбра през днешния ден единомислещо с 10 гласа " за " Росица Темелкова за Административен началник – ръководител на Окръжен съд – Бургас за втори мандат. Преизбраният ръководител на съда получи и безапелационната поддръжка на сътрудниците си, на извършеното Общо заседание на съдиите на институцията на 13 юли 2023 година

" Кандидатурата ми за втори мандат – ръководител на Окръжен съд – Бургас, бе стимулирана от работата в екип, който припознава концепциите като свои. Важно е да запазим духа на мира, съгласие и блян за развиване и рационализиране, които царят в колектива на нашия съд. Благодаря на всички за общата работа и поддръжка! Сред хората е наслоено съмнение и възприятие за липса на правдивост, които уронват устоите на правовата страна. Затова дано продължаваме да работим за превъзмогване на отрицателния облик на съда, основно посредством търсене на баланс сред качество и експедитивност на правораздаването ", с тези думи арбитър Темелкова стартира представянето на своята идея за стратегическото ръководство на съда пред членовете на Висшия правосъден съвет.

Росица Темелкова приключва висшето си обучение по специалността " Право " в Софийски университет през 1990 година Нейният трудов път напълно е обвързван с практикуване на съдийската специалност. През 2009 година е определена за заместник-председател на Окръжен съд – Бургас и началник на Въззивно гражданско поделение, която служба заема до 2017 година, когато е определена за и.ф. ръководител на съда. На 02 февруари 2018 година, встъпва в длъжността Административен началник – ръководител на Окръжен съд – Бургас, която извършва и досега.

По време на чуването пред членовете на висшия кадрови орган, Росица Темелкова регистрира постигнатите цели в работата на съда по време на първия мандат на своето ръководство. Повишаване на квалификацията на съдиите и правосъдните чиновници, с организирането и присъединяване в регулярни образования, непрекъснат мониторинг на обсъжданите каузи за постигането на срочност и качество, размяната на бумаги по електронен път с Община Бургас и Областната администрация, дейното приложение на Образователната стратегия, организирането на Дни на отворени порти на правосъдната институция, социализацията на съда. Преизбраният ръководител залага на развиването на всичко реализирано по време на първия мандат на ръководство и нови цели в работата на Окръжен съд – Бургас. Сред тях са бистрота на правораздавателния развой през инцидентното систематизиране на делата, публикуването на правосъдните актове, електронното връчване на призовки и документи. Продължаване практиката за образуване на районни образования в съдействие с НИП и блян към високо равнище на подготвеност на правосъдната администрация. Съдия Темелкова е възнамерявала срещи с управлението на Окръжна прокуратура – Бургас и ОД на Министерство на вътрешните работи, за основаване и изпращане в съда електронен вид на досъдебните производства.

Членовете на Висшия правосъден съвет показаха поддръжката си за избора на Росица Темелкова за Административен началник на съда за втори мандат. Според Цветинка Пашкунова, арбитър Темелкова удовлетворява всички законови условия на член 169, алинея 1 от Закон за съдебната власт. " Колегата Темелкова е отличен експерт, видно от показаната препоръка. Съдът е дал етично мнение за нея, с констатации, че тя извършва прецизно служебните си отговорности. Имам и непосреден взор върху работата на арбитър Темелкова. Тя има административен опит, умения, отлични организационни качества и дарба да работи в екип. ", изрази поддръжката си Цветинка Пашкунова. Председателят на Върховния административен съд и член на Висш съдебен съвет, Георги Чолаков също изрази позиция в поддръжка на кандидатурата на Росица Темелкова за втори мандат. " Изборът е елементарен, тъй като претендентът, който се явява пред нас, е потвърдил своите качества като административен началник през своя първи мандат. Добър уредник ", безапелационен бе Георги Чолаков. Даниела Марчева също изрази своите прелестни персонални усещания от взаимната работа със арбитър Темелкова. " Много виновна и съпричастно откликваща на всички взаимни действия и начинания ", сподели Даниела Марчева. Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова също изрази поддръжка за избора на Росица Темелкова за втори мандат. Според нея, " професионалните управнически, организационни  качества на арбитър Темелкова са безспорни ".  Галина Захарова подчертава върху някои от тезите в концепцията на ръководство на избраният отново претендент, като разбирането на голямото значение на образованието и повишение квалификацията на магистратите, за реализиране на дейно правосъдие. Усещането за самостоятелност на правосъдната власт, обвързвано с публичното доверие към съда.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР