С ритуал по полагане на цветя в Благоевград тържествено беше

...
</TD
>С ритуал по полагане на цветя в Благоевград тържествено беше
Коментари Харесай

Благоевград отбеляза 115-годишнина от обявяването на Независимостта

С обред по полагане на цветя в Благоевград тържествено беше маркирана 115-годишнина от оповестяването на Независимостта на България, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Церемонията се състоя пред паметната плоча на починалите за свободата и независимостта на България на площад " Георги Измирлиев “.

Цветя сервираха кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, регионалният шеф Мария Димова, представители на политически партии и жители.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на българския княз Фердинанд. Това става 30 години след Руско-турската война от 1877-78 година, която завършва с подписания на 3 март 1878 година Санстефански кротичък контракт. Така България още веднъж се появява на картата на Европа след петвековно османско господство.

С този акт на процедура се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става самостоятелна страна отпред с коронования цар Фердинанд. Високата врата (Турция), а по-късно и Великите сили признават публично българската самостоятелност. Денят е разгласен за формален празник с решение на Българското национално заседание от 10 септември 1998 г.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР