С официална церемония днес бе даден старт на иновативен проект,

...
</TD
>С официална церемония днес бе даден старт на иновативен проект,
Коментари Харесай

Започна иновативния проект за борба с ефекта на топлинния остров в Русе

С публична гала през днешния ден бе даден старт на новаторски план, обвързван с построяването на зона за битка с резултата на " топлинния остров ". Тя се намира в региона на пешеходния подлез на бул. " Цар Освободител ", наоколо до спортната зала " Арена Русе " в Русе, оповестиха от общината .

На първата копка участваха зам.-кметът Магдалина Илиева, Ивайло Кадишев - шеф дирекция " Международни политики, икономически действия и разбори ", екипът по плана, представители на строителния и проектантския екипи.

Строителните действия на обект " Благоустрояване на открит пешеходен подлез на бул. " Цар Освободител “ за създаване на зона за битка с резултата на " топлинния остров " са по Предефиниран план №3 " Прилагане на новаторски ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата в общините в България " към Националния поверителен екофонд.

Проектът започва през 2021 година, като общата му стойност е 518 470 лева с Данък добавена стойност и е 100% безплатна помощ по Програма " Опазване на околната среда и климатични промени “, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Периодът за осъществяване на плана е 2021-2024 година, като осъществяването на всички планувани действия следва да завърши не по-късно от 30 април 2024 година

Предефинираният план №3 цели основаване на новаторска зона за битка с резултата на топлинния остров в урбанизирана територия, или на така наречен " анти-топлинен остров “, включваща комбинирани ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата в района: понижаване площта на нагряване, отвесно озеленяване за основаване на естествена термоизолация, естествено и изкуствено помрачаване и изстудяване посредством пулверизация на вода, създаване на поливна система и питеен шадраван и други

След осъществяването на плановите действия ще се намалят температурите в региона на подлеза на бул. " Цар избавител “ и мястото ще се трансформира от обект за директно прекосяване в зона за отдих и социализация.

Проектът се извършва в партньорство с Националния поверителен екофонд (НДЕФ), Норвежка асоциация на районните и локалните управляващи (KS), общините Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, Столична община и Стара Загора.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР