С две изложби и представяне на книга-албум Художествена галерия –

...
</TD
>С две изложби и представяне на книга-албум Художествена галерия –
Коментари Харесай

Русенската художествена галерия отбеляза своя 90-годишен юбилей

С две изложения и показване на книга-албум Художествена изложба – Русе означи 90-годишнината от основаването си.

" Галерията е нашата съкровищница, която устоява на другите превратности на времето “, показа кметът Пенчо Милков. Той означи, че русенската общественост дължи доста на галерията и Община Русе ще продължава да упорства за случването на ремонта на проблематичната постройка.

По мотив празника той връчи на шефа на галерията Елена Великова плакет. Поздрав към нея и екипа насочи и зам.-областният шеф Детелина Ачева, а хорът на Държавна опера – Русе извърши песнопенията " Отче наш “ и " Многая лета “.

Редакторът на изданието Нели Пигулева показа книгата-албум " Щрихи от историята на Художествена изложба – Русе ".

По мотив празничната годишнина бе открита експозицията " Диалози сред поколенията ", включваща към 90 картини от фонда на културния институт. Представени са портрети, автопортрети, художник рисува художник, живопис, както и статуи. Има произведения от класическото и актуалното изкуство.

Още една галерия е налична за посетителите на галерията.  " Красотата в родното " показва творби от 20-те до 90-те години на 20-и век. Те са подбрани от възпитаници в 11-и клас на Английската гимназия в града. Експозицията е самобитен свършек на просветителна стратегия " Изкуството да бъдеш галерист ".

Русенската изложба е учредена като живописен музей на 5 май 1933 година. Инициатори са група художници, подкрепяни от видни русенски жители.

Началото е сложено по време на обичайна обща великденска галерия открита на 16 април в Столарското учебно заведение.

В нея вземат участие художниците Александър Лазаров, Атанас Михов, Владо Владимиров, Георги Каракашев, Димитър Диолев, Карл Матей, Кирил Станчев, Любен Гайдаров, Никола Костов, Руси Ганчев, Тодор Янков.

Информация е оповестена в следващи броеве на вестник " Русенска поща “, създателите са наречени " едни от най-хубавите наши художници “, а огромният интерес и триумф, който провокира експозицията " дават напътствие, че би трябвало и в бъдеще да се работи в тая тенденция, с цел да се попълни една културна потребност в града ни “.

В публикация от 28 април 1933 година Г.Т. (Георги Теодосиев – юрист и държавник, един от създателите на галерията) написа:

" Ще би трябвало да се подсети, обаче, и тук за изказаното към този момент благопожелание в града ни да се учреди непрекъсната художествена изложба, за учредяването на която има условия! Поставяне начало на това културно дело е толкоз навременно, че не е нужно да се акцентира. Иска се едно предпочитание първо от самите художници, а след това и от други културни фактори на града ни. И, един път основата сложена, по-нататък всичко иде единствено по себе си. И община, и Постоянна комисия, Държава и по-богати жители в нашия град, които в доста случаи са се показали като меценати, повече от несъмнено е, че ще поддържат това културно дело, с което Русе справедливо ще се гордее “.

На 30 април 1933 година, след закриване на изложбата в Столарското учебно заведение, е подписан " Акт за основаване на живописен музей в Русе “. Той е направен в четири екземпляра – за Общината, Българското учебно настоятелство, Столарското учебно заведение и Дома на изкуствата. Първата колекция включва картини и статуи, подарени от художници и жители. Домът на изкуствата ръководи краткотрайно галерията, до момента в който тя не бъде поета от русенската градска община.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР