Разположен е върху едноименен тесен, скалист полуостров, вдаден 3,5 км

...
</TD
>Разположен е върху едноименен тесен, скалист полуостров, вдаден 3,5 км
Коментари Харесай

Сигурно знаете кой е третият по големина град на нашето море след Варна и Бургас

Разположен е върху едноименен стеснен, каменист полуостров, вдаден 3,5 км във вътрешността в Черно море, на северозападния бряг на Бургаския залив. От юг, изток и североизток градът е заобиколен от морето, от север – от Поморийското езеро, като единствено от запад-северозапад, посредством стеснен провлак, заливан прекомерно постоянно от морето, се свързва с Поморийското поле, което е част от Бургаската равнина.

В течение на хилядолетията конфигурацията на терена се е изменяла, заради което и селището е променяло своето местонахождение. Градът се намира на равни дистанции 21,3 км от регионалния център Бургас и от Несебър и на 116 км от Варна.

Градът е учреден с името Анхиало в края на V век прочие Хр. Голяма част от жителите му били траки. От самото си учредяване чак до началото на предишния век той е от най-важните черноморски градове по българските земи.

Разбира се, става дума за Поморие. По данни на ГРАО към 15 юни 2023 година в града живеят 14 748 души по сегашен адрес и 15 063 души по непрекъснат адрес, с което е третият по величина град на Българското Черноморие след Варна и Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР