Проф. д-р Ненов за Русе и ЮНЕСКО: Ще ни даде

...
</TD
>Проф. д-р Ненов за Русе и ЮНЕСКО: Ще ни даде
Коментари Харесай

Русе с кандидатура за творчески град на кулинарията на ЮНЕСКО

Проф. доктор Ненов за Русе и ЮНЕСКО: Ще ни даде вероятност за развиване освен в града, а и в целия район

Русе с кандидатура за креативен град на кулинарията на ЮНЕСКО. Това разкри за Ruse24.bg  шефът на Регионалния исторически музей в Русе проф. доктор Николай Ненов. Предложението към този момент е минало през разискване в Съвета по туризъм, като предстои и разискване и в Общинския съвет. Според шефът сходно самопризнание ще има изключително позитивно въздействие над района.

" Ще ни даде вероятност за развиване освен в града, а и в целия район, тъй като тук се акцентират и удостоверяват голям брой връзки във времето. Съвременната кулинария е форма на творчество, само че тя има своите условия, свързани с произхода, с производителите, т.е. би трябвало да се сложи една професионална основа в цялото това изложение на съществуващите културни практики, с цел да се изтъкне значимото значение на кулинарията и гастрономията за нас, в този район ", показа проф. Ненов.

На въпрос на Ruse24.bg какво е довело до сходно решение, Ненов разяснява, че в последните години Русе е уредник на голям брой непрекъснати събития в тази област.

" Конкурси по кулинария, гастрономия за професионалисти и непрофесионалисти, които от време на време се случват във времето. Разбира се, винените фиести, които се случват в Русе от разнообразни локални производители, както и включването на града посредством Русенския музей в Европейските културни направления: Пътят на римските императори и Дунавският път на виното. Чрез този маршрут и виното, най-общото казано, влиза в тази тематика ", сподели още той.

Друга причина за кандидатурата съгласно шефът са богатите риболовни обичаи в района.

" Темата за дунавския лов на риба, привързан с риболовците по Дунав, локалните общности от Региона на Русе, на Тутракан, на долното течение на р. Янтра са в действителност един общ район, дружно с тези представители от Гюргево основават общиност, която се отличава от другите места. Можем да приказваме и за съответни артикули, какъвто е дунавската рибена супа ", даде образец професор Ненов.

Друг ослепителен знак на русенската кулинарна просвета е фамозната в целия свят торта " Гараш ". 

" Славата и е още от 19-и век. Проведени са няколко фестивала и към този момент демонстрират извънредно значимото място на тортата " Гараш " в съзнанието на русенци. Те я правят оценка и припознават за своя, а пък от своя страна производителите, сладкарите на Русе демонстрират многообразието от разновидности, те също са я остойностили. Затова в Русе може да забележим " Гараш " по достоверна рецепта, кето  " Гараш ", бял " Гараш ", кафе " Гараш ", веган  " Гараш ". Тоест има голям брой разновидности за другите усети и това многообразие фактически демонстрира едно остойностяване на този културен артикул ", акцентира шефът на Русенския музей.

Припомняме, че мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО съществува от към този момент 20 години, като обгръща 180 града от 72 страни. Съществуват общо седем критерия - литература, музика, филм, занаятчийство, дизайн, гастрономия и медийни изкуства. 

До момента единствено два български града са под егидата на организацията в тази категория - София, креативен град на киното и Габрово като креативен град на занаятите.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР