През тази седмица през онкологията преминаха общо 802 души, от

...
</TD
>През тази седмица през онкологията преминаха общо 802 души, от
Коментари Харесай

Пловдивски онколог: Жените редовно трябва да опипват гърдите си и да следят за бучки, придърпвания и секрет

През тази седмица през онкологията минаха общо 802 души, от които 384 бяха ориентирани към Отделението по образна диагностика, и то единствено в тази поликлинична част. Това съобщи  д-р Славея Измирлиева – шеф Отделение по образна диагностика в Комплексен онкологичен център в Пловдив за предаването " Добър ден, България “ на  Радио " Фокус “ .

Тази седмица в КОЦ-Пловдив се организира акция за безвъзмездни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза.

" От тези, които бяха прегледани, открихме един карцином на гърдата, пет дами бяха с фиброаденоми и 11 от тях бяха с кистозни промени, които бяха пунктирани и диагностицирани на момента ", разясни тя. 

Д-р Измирлиева прикани дамите да не не помнят за това рисково заболяване и да си вършат профилактични прегледи.

" Виждате, това е в рамките единствено на една седмица, което несъмнено, бие паника. Всяко ранно разкриване на карцинома на гърдата би довело до изцеление. Това е нещо, което се излекува до дъно, води до по-комфортен метод на живот и несъмнено, тези дами са потребни за обществото и за фамилията си “, съобщи онкологът.

Тя добави, че в случай че имаме качествения живот, съобразяваме се с какво се храним, имаме повече двигателна интензивност, заобикаляме нездравословните привички, би било една от предварителните защити за понижаване на рисковите фактори.

" Жените би трябвало да свикнат да вършат самоконтрол, да опипват гърдите, да наблюдават за бучки, за придърпвания, секрет от гърдите и това да ги накара да извърнат внимание, да се извърнат към експерт. А за дами, които са към този момент над 40 години, с изключение на ехографският обзор, прегледът при експерта хирург, към този момент би трябвало да има и направена мамография и тя да се прави през две години, с цел да наблюдаваме плътността на гърдата, промените и всичко да бъде в точния момент намерено “, посъветва доктор Измирлиева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР