През първото десетдневие на март само на места в Южна

...
</TD
>През първото десетдневие на март само на места в Южна
Коментари Харесай

Това се случи в Пловдив и още няколко града през първото десетдневие на март

През първото десетдневие на март единствено тук-там в Южна България – Пловдив, Пазарджик, Сандански, Кърджали и Хасково, паднаха превалявания със стопанско значение сред 20-30 l/m2, които доведоха до усъвършенстване на почвените влагозапаси при есенните посеви.

В началото на идващия седемдневен интервал се предвиждат наднормени средноденонощни температури, които ще поддържат дейни вегетационните процеси при земеделските култури съгласно Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Национален институт по метеорология и хидрология, предава " Телеграф ".

Минимум



През останалите дни до края на интервала се чака намаляване на температурите, само че стойностите им ще останат към и над биологичния най-малко, нужен за вегетацията на зимните житни култури. При пшеницата и ечемика ще доминира фаза братене, а на обособени места ще се следи фаза трети лист. При овощните типове ще протичат етапите набъбване и разпукване на пъпките, а тук-там в южните и източните региони при костилковите ще се следят етапите пъстър бутон и разцвет.

Критични

При лозата ще се следи сокодвижение. Прогнозираните минимални температури в средата на интервала тук-там до минус 5 градуса С ще са сериозни за цветовете на най-напредналите в развиването си овошки.

Може да вали

Очакваните превалявания в южните региони на страната първоначално и в края на интервала ще отсрочат предцъфтежните пръскания при трайните насаждения. По-подходящи условия за осъществяване на сезонните агротехнически мероприятия ще има в средата на интервала, когато не се чакат превалявания.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР