Представители на катедра Агроекология и опазване на околната среда на

...
</TD
>Представители на катедра Агроекология и опазване на околната среда на
Коментари Харесай

Представители на Аграрен университет Пловдив участваха на международна конференция в Гърция

Представители на катедра " Агроекология и запазване на околната среда " на Аграрен университет Пловдив и Зелени Балкани участваха на интернационална конференция в Гърция.

Събитието се организира в края на предходната седмица на колоритния гръцки остров Лимнос и бе домакинставно от Гръцкото Орнитологично Дружество (HOS Greece) в границите на план LIFE FALKON.

Там гнезди изолирана популация от типа белошипа ветрушка, за чието запазване са ориентирани съществени старания от природозащитната общественост в южната ни съседка. На този необичаен тип птица бяха отдадени и отчетите на членовете на Аграрен Университет Пловдив в лицето на един помощник и един докторант. Изключителен интерес измежду участниците провокира актуалния модел на изкуствена гнездилка за белошипи ветрушки, създаден от докторанта, чиято тематика на дисертацията е ориентирана към изследване на гнездовите местообитания потребление от редките соколчета в България. За изработването на модела на гнездилката са употребявани съвременни изолационни материали, като той е създаден взаимно с плана на Зелени Балкани - " Живот за белошипата ветрушка “ LIFE19 NAT/BG/001017 и " Хилтоп ЕООД “ гр. Ямбол. Освен от Аграрния Университет, други участници от България бяха представители на Зелени Балкани и Университет " Проф. доктор Асен Златаров “ – Бургас. Българския екип показа общо 5 отчета, отдадени на едни от най – редките соколчета в страната – белошипите ветрушки. Презентациите бяха оценени високо от останалите участници в събитието и провокираха оживени полемики.

В научния конгрес участваха водещи експерти и откриватели на белошипата ветрушка от съвсем всички средиземноморски страни в Европа, където типът се среща, като да вземем за пример Италия, Испания, Португалия, Гърция, както и представители от балканските страни България, Албания, и Босна и Херцеговина. Експерти от водещи университети, научни институции, неправителствени организации и други, показаха своите достижения в изследванията на екологичните и биологични особености на един от най – дребни соколи в Европа, който е потребен асистент на стопаните в биологичната битка с неприятелите по земеделските култури.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР