Пловдив се изкачва на първо място по брой на изградените

...
</TD
>Пловдив се изкачва на първо място по брой на изградените
Коментари Харесай

Благоевград сред челните позиции в имотна класация

Пловдив се изкачва преди всичко по брой на построените нови огромни къщи и жилища. През третото тримесечие на годината в региона са въведени в употреба 72 жилища с 5 и повече стаи, демонстрират данни на Националния статистически институт. Пловдив още веднъж е отпред в класацията, откакто преди този момент столицата беше преди всичко по нови огромни жилища в продължение на три следващи тримесечия.

На второ място е София със 70 нови жилища с най-малко пет стаи, които са въведени в употреба за едно тримесечие. Топ три се добавя от област Варна с 47 нови огромни жилища. Четвъртата позиция е за София-област, където приключените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 43, а на пето място е област Бургас с 40 огромни жилища.

Интересът към огромните къщи и жилища нараства. Затова в страната има още няколко области, в които приключените жилища с най-малко пет стаи единствено за едно тримесечие са от 10 нагоре. Това са Благоевград (33 огромни жилища), Стара Загора (29), Русе (19), Пазарджик (19), Перник (16), Хасково (14) и Сливен (10). Общо за страната приключените огромни жилища са 453 броя.

София е водач по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в употреба са въведени 1413 жилища и къщи. На второ място остава област Бургас, където са приключени 1073 жилища. Област Варна е на трето място с 567 жилища.

Челната петица се добавя от областите Пловдив и Благоевград надлежно с 548 и 275 жилища, въведени в употреба през тримесечието. След това в класацията са София-област (189), Стара Загора (167), Пазарджик (130) и Кърджали (105). Оказва се, че сериозна строителна интензивност има в много градове от страната. Като доста жилища построяват в региона към София.

Но има и региони в България, които се развиват много постепенно. Например в областите Видин и Монтана през тримесечието са въведени в употреба надлежно единствено едно и две жилища, а в областите Габрово и Силистра единствено по 5 броя.

В южната част на страната строят доста повече от северната, демонстрират данните на Национален статистически институт. В Северозападния регион на България въведените в употреба нови жилища в границите на три месеца са единствено 70, а в Северния централен регион - 116.

Докато в Североизточния регион новите домове са 757, което е над четири пъти повече от другите два северни региона взети дружно. В Югозападния регион (където влиза София) строителството е още по-активно, като за три месеца са въведени в употреба 1951 жилища.

Когато купуват парцел, в който да живеят, хората търсят най-вече жилища с повече стаи. При покупката на жилище за инвестиция обаче, множеството се насочват към двустайните. През тримесечието приключените тристайни жилища са 1663, като те изостават по брой от двустайните. Тристайните жилища са 32,7% от всички излезли на пазара през тримесечието, а двустайните са 1884 и имат дял от 37%. Четиристайните къщи и жилища пък са 512 и са по-малко от едностайните, които са 573.

Броят на въведените в употреба жилищни здания през тримесечието е общо 1239, а новопостроените жилища в тях са 5085. На годишна база постройките са с 97 по-малко.

От въведените в употреба новопостроени жилищни здания през тримесечието със стоманобетонна структура са 73,5%, с тухлена - 23,3%, с панелна - 0,3%, а с друга - 2,9%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (76%), следвани от жилищните кооперации (15,3%). На годишна база се усилва броят на новопостроените вили.

Общата потребна повърхност на всички новопостроени жилища през тримесечието е 486,7 хиляди кв. м. Същевременно междинната потребна повърхност на едно новопостроено жилище се усилва по отношение на същия интервал на предходната година от 94,4 кв. м на 95,7 кв. м.

Най-голяма междинна потребна повърхност на едно новопостроено жилище е записана в областите Видин - 400 кв. м, и Силистра - 278,4 кв. м, а най-малка - в областите Бургас - 61,7 кв. м, и Шумен - 63,7 кв. метра.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР