Пазарът на наеми изостава от продажбите, измерени със средните наемни

...
</TD
>Пазарът на наеми изостава от продажбите, измерени със средните наемни
Коментари Харесай

Лоша новина за наемите в Пловдив

Пазарът на наеми изостава от продажбите, измерени със междинните наемни равнища в София през 2022 година, само че показва по-отчетливо повишаване през първите месеци на 2023 г. Това се показва в отчет на интернационалната консултантска компания Deloitte за цените на недвижимите парцели на международните пазари – Property Index, Overview of European Residential Markets.

Очакванията за повишение на лихвите по ипотечните заеми в България може да забавят проектите за покупка на жилище за някои участници на пазара и по този метод поддържат наемните цени. Започна наклонността за планове " Build-to-rent “, като първите планове към този момент се създават, написа още в отчета.

Според него, макар че търсенето към момента изпреварва предлагането на жилища в България, пазарът се охлажда, като броят на покупко-продажбите понижава през 2022 година спрямо миналата година, изключително през втората половина на годината.

Забавянето продължи и тази година, като броят на покупко-продажбите продължи да понижава през първото тримесечие на 2023, въпреки и с по-бавни темпове в съпоставяне със спада през четвъртото тримесечие на предходната година. Броят на покупко-продажбите е намалял в четирите огромни града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас, като Варна отбелязва максимален спад през първото тримесечие на тази година в съпоставяне със същия интервал на миналата година (-19% по отношение на приблизително за страната от - 9%). Продажните цени се покачиха устойчиво през 2022 година, като междинните цени на жилищата в София се покачиха с повече от 25% съгласно главните играчи на пазара. Най-голямо е повишаването (над 30%) във Варна, написа pariteni.bg.

" В кратковременен проект не се чака доста намаляване на цените, защото търсенето към момента изпреварва предлагането, а в това време лихвите по ипотечните заеми към момента не са се повишили доста. Пазарните вероятности в средносрочен проект значително зависят от придвижването на лихвените проценти на локалния пазар. Докато инфлацията оказва своето въздействие върху покупателната дарба и надлежно качествата на семействата за погашение на ипотеки, инфлацията също предизвика капиталов интерес към покупката на недвижими парцели. Това е съпроводено от доста солидна тежест на банковите депозити в общото финансово благосъстояние, което от своя страна подтиква търсенето, изключително на фона на инфлацията, защото хората ще търсят други възможности за спестяванията си против инфлацията ", се показва в отчета.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР