Първото издание на проект ЖЕНИале“ ще се проведе от 15

...
</TD
>Първото издание на проект ЖЕНИале“ ще се проведе от 15
Коментари Харесай

Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова - Бенджи представят първото събитие от новия си проект ЖЕНИале 2023

Първото издание на план " ЖЕНИале “ ще се организира от 15 септември  до 11 ноември в изложба " Ромфея “. Добре познатите и обичани Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова - Бенджи ще показват три обособени артистични акции.  Авторките, които са част от паметната група " Жените на Ръб-а “ (създадена от Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска, Надя Генова), ще работят в креативен тандем с Деляна Георгиева, Севдалина Кочевска и Елица Рива.

" ЖЕНИале “ е план на СД " Ромфея-Ватев и с-ие “ и се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година. Темата на първото издание  е " АПОТЕМА “.Чрез това разбиране от геометрията, с което се бележи разстояние, художничките изследват концепцията за дистанцията и отстоянието на обекти, положения и дейности от техния източник и по какъв начин това ги дефинира или трансформира, видяно през призмата на образното изкуство и музиката. Чрез потреблението на разнообразни медии, нещо извънредно особено в работата на авторките през годините - видео, обект, пърформанс, тон и светлина, се образува нова реалност, която чертае пред фена разнообразни времеви и пространствени граници.

Първото събитие по плана носи заглавието " Обърнати мостове “. Представлява изложба-арт апаратура на Венета Маринова и Деляна Георгиева. Откриването е на 15 септември от 18.00 часа в изложба " Ромфея “, като в границите на изложбата ще се организира и уъркшоп. Закриването е на 30 септември.

" Изложбата- арт апаратура засяга мостовете като дистанцията, което би трябвало да се премине, като обект, който свързва или разделя. Мостовете са връзка с това, към което вървим. Водещи напред или обърнати обратно. Могат да бъдат материални или илюзорни. Мостове, трансферирани през дистанциите или през времето.

Визуализирайки  история в пространството, арт инсталацията построява мост, който прокарва паралел сред минало, настояще и бъдеще и дава опция за личностни тълкования и асоциации. Опоетизираните обекти рефлектират един върху различен и прибавят в допълнение звучене на връзката сред тях. Методът на сравнение построява динамичността на техните връзки.

Символиката на цветовете и тяхната полярност – Черно (край, песимизъм) и  Розово ( романтика на оптимизма) се мултиплицират в материалните обекти и водят към легендата за приказната птица Феникс и прекосяването през РАЗРУШЕНИЕ - погребалната клада, която самичък построява и възпламенява.Огънят гълтам птицата и тя изгаря в него.

ТВОРЕНИЕ - нов Феникс се ражда от кладата. След гибелта си той още веднъж се издига славно от пепелта,  с цел да продължи пътя си към безсмъртието и възкресението. НОВО НАЧАЛО - възражда се, с цел да затвори кръга на изгаряне – прераждане. Така остава вечно вечен “, описват елементи от концепцията си авторките Венета Маринова и Деляна Георгиева.

С код " Черен “ и код " Розов “, двете художнички оферират собствен прочит на пространството, прокарвайки мост сред двата полюса. Общият дух в арт инсталацията  се допълва  от  синтеза на опоетизиране и визуализация, като в малко стихотворение в жанр " Тан-ренга “ - тип малко стихотворение, написано от двама създатели.

Краят е единствено едно ново начало.

Началото е единствено един нов край.

Pink is not dead / Розовото не е мъртво.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР