Орфей“ на Куклен театър – Русе ще бъде представен на

...
</TD
>Орфей“ на Куклен театър – Русе ще бъде представен на
Коментари Харесай

Орфей на Куклен театър - Русе ще бъде представен на международния фестивал Пиеро

" Орфей “ на Куклен спектакъл – Русе ще бъде показан на 13-тия интернационален куклено-театрален фестивал за възрастни " Пиеро “, почнал в Стара Загора на 23-ти септември, оповестиха от Държавния куклен спектакъл в Русе. Форумът е единственият в България, който е отдаден напълно на кукленото творчество за възрастни и тази година събира над 15 от най-хубавите постановки от Европа и света.

Събитието провокира общото разбиране, че кукления спектакъл е изкуство единствено за деца. С по-богатия си набор от техники и изразни средства, този вид спектакъл може да бъде изцяло друго и ненадейно преживяване за феновете, да споделя съществени истории, да провокира страсти и разяснява настоящи тематики. 

Фестивалът в Стара Загора продължава до 29 октомври и предлага на публиката многообразие от жанрове, стилове и форми на кукленото творчество, в едно с голям брой съпътстващи събития. " Пиеро “ е фестивал с конкурсен темперамент и спектаклите в главната стратегия, измежду които е и " Орфей “, ще бъдат оценени от интернационално жури с ръководител доктор Ина Божидарова и членове Ката Чато (Унгария), Катарина Кокутар (Словения), Силва Бъчварова и Николай Иванов-ОМ.

" Орфей “ е режисура по претекстове от древногръцкия мит за Орфей и Евридика и едноименната барокова опера на Глук. Съчетава в себе си спектакъл на придвижването, игра с маски, кукли и театрални знаци. Режисьора Тодор Вълов го посвещава на 260 години от основаването на фамозното музикално произведение.

Музиката е композирана особено от Пламен Мирчев – Мирона, а функциите се извършват майсторски от актьорите Васил Маринов, Димитър Пишев, Ивета Маринова, Любен Русенски, Мартин Пашов, Радинела Тотева, Светлина Станчева и Христина Стоянова. Спектакълът бе в конкуренцията за Награда " ИКАР “ през месец март тази година в категория " Постижение в кукленото изкуство “ за сценографията на Наталия Гочева.  " Орфей “ ще бъде показан на 28 октомври 2023 година от 17:00 часа на сцената в Куклен спектакъл – Стара Загора.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР