Официалното откриване на изложба на сценични плакати Молиер без граници,

...
</TD
>Официалното откриване на изложба на сценични плакати Молиер без граници,
Коментари Харесай

Официално откриват изложба Молиер без граници

Официалното разкриване на галерия на театрални плакати " Молиер без граници ", което ще се състои на 12 юни, понеделник, от 18.30 часа във фоайето на Драматичен спектакъл Пловдив. Изложбата, проведена от Държавен културен институт към Министерство на външните работи, като част от съпътстващата стратегия на Фестивала Les Francofolies, ще остане в Пловдив до 18 юни.

На откриването ще участват госпожа Снежана Йовева – шеф на ДКИ към Министерство на външните работи, заместник-кметът Пламен Панов, както и уредници и посетители на най-големия интернационален фестивал за модерна франкофонска музика, който ще се организира в Пловдив, Гребна база на 16 и 17 юни. Входът е свободен!  

" Молиер без граници “ - Изложба на над 35 български и задгранични театрални плакати, основани от Международното триенале на театралния афиш, с общителното подпомагане на Държавен културен институт към Министерство на Външните работи

Международната плакатна акция беше възобновена при започване на 2022 година, когато се навършиха 400 години от рождението на френския драматург Жан-Батист Поклен, прочут със театралното си име Молиер. По този мотив Международното триенале на театралния афиш – София приготви определена сбирка, отдаден на творчеството на огромния драматург и занаятчия на комедията. Колекцията сплотява 35 български и задгранични плакати. Част от тях са основани особено за плана, а други са от богатия фонд на Триеналето.

Включени са произведения на някои от най-влиятелните български и задгранични майстори на плаката като: Асен Старейшински, Божидар Йонов, Стефан Десподов, Георги Янков (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус) и други

В желанието си да предизвика необятен кръг млади български плакатисти, Международното триенале се обърна към петима одобрени модерни създатели (участници и носители на награди от триеналето): Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, които в качеството на ментори, привлякоха като участници свои сътрудници и ученици. По този метод планът включи и произведения на млади художници, в това число студенти и възпитаници от художествени учебни заведения и академии в София, Пловдив, Варна.

Изложбата " Молиер без граници " е отворен план, който ще се разраства и отсега нататък. До тогава концепцията на уредниците на акцията е – тя да продължи да населява под разнообразни форми цифровата и действителна среда, показвайки какъв брой модерни и провокативни са интерпретациите върху универсалните послания на Молиер. Инициативата за пътуващата галерия " Молиер без граници “ е отдадена и на 30 години от присъединението на България към МОФ и се реализира с подкрепена от Министерство на външните работи на България.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ – най-големият интернационален фестивал за модерна франкофонска музика се организира от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е трансформирал в емблема на града. Заради него всяка година там идва към 150 000-на аудитория. Освен годишните издания на фестивала във Франция, " Франкофоли " се организира в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България. Билетите за Франкофоли са в продажба в мрежата на Eventim.bg, Еpaygo.bg и на касите на EasyPay в цялата страна. Последни вести и програмата по дни за фестивала е на:

Събитието е част от стратегия " Наследство 2023 “ на Фондация " Пловдив 2019 “ и се реализира с общителната поддръжка на Община Пловдив. Традиционни сътрудници на Фестивала са Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Министерство на образованието, Министерство на туризма, Френското посолство в България.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР