На остров Адата“ в Пловдив земя имат и наследниците на

...
</TD
>На остров Адата“ в Пловдив земя имат и наследниците на
Коментари Харесай

Адвокатка: Общината няма никаква собственост на остров Адата

На остров " Адата “ в Пловдив земя имат и наследниците на юриста Георги Семерджиев. Общината няма никаква благосъстоятелност. Разпространяваната в последните две години информация, че земя на острова имат единствено предприемачът Ангел Куков и Община Пловдив не е точна. Това твърди юрист Паулина Христева.

Според нея и наследниците на известния юрист от предишното Георги Семерджиев имат реституирана земя на остров " Адата “, а Община Пловдив изрично няма никаква благосъстоятелност на острова. Освен това споменаваният до момента в няколко изявления сервитут по принцип не трансформира формата на благосъстоятелност на земята.

Наследниците на Семерджиев обмислят няколко разнообразни вероятности за собствеността си, една от които е разновидността за продажба. Те приветстват самодейността на предприемача Ангел Куков за публично разискване по отношение на предлагането му за организационен проект на западната част на острова и построяването на пешеходен мост към северния бряг.

Като публично ангажирани жители считат да вземат участие в него и да изкажат своето мнение по предложенията за обстоен устройствен  проект, както и по екологичните въпроси за съхранението на растителните и животинските типове на острова.

Адвокатът Георги Семерджиев е оживял от Баташкото кръвопролитие като бебе и дружно с майка си Велика и по-големия си брат са разквартирувани в Пловдив,  конвоирани от заптиета.  След освобождението на България той, подкрепят от брат си приключва с първия випуск компетентност право в Софийския университет и се осъществя се като един от най-изтъкнатите пловдивски юристи. 

Като деятелен активист за развиването на кооперативното дело в България той е един от основателите на банка " Задруга “ и член на нейния директорски съвет. Братът на Георги - Ангел Семерджиев, става изтъкнат активист на Съединението на България. Той е върл сътрудник и пощальон на ръководения от Захари Стоянов комитет и посещава секрети сбирки в неговия дом.

В неговата печатница " Напредък “ ( след това " Нова Заря “) се печата програмата и уставът на Българския скришен централен революционен комитет, вестник " Борба “ на Захари Стоянов и Възванието за Съединението.  Създава вестник " Пловдив “, който съществува 22 години и се утвърждава като водещият пловдивски вестник, който се развива като народен ежедневник. 

Ангел Семерджиев приветства княз Фердинанд на Първото пловдивско ревю от името на поданството. Изпълнява функционалностите на кмет на град Пловдив през 1893 година (1 април - 1 юни) като ръководител на градската тричленна комисия, по което време стартира озеленяването на пловдивския рид Бунарджика.  И двамата братя оставят самобитна и ярка диря в историята на града.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР