На общо събрание на съдиите от Апелативен съд – Бургас

...
</TD
>На общо събрание на съдиите от Апелативен съд – Бургас
Коментари Харесай

Апелативен съд – Бургас: 91% от делата при нас през 2022 са приключили в тримесечен срок

На общо заседание на съдиите от Апелативен съд – Бургас беше разискван отчета за активността на въззивната инстанция, окръжните и районни съдилища от правосъдния регион за 2022 година.

На събранието участваха: госпожа Галина Захарова, ръководител на Върховния касационен съд, господин Евгений Стайков, зам.- ръководител на Върховен касационен съд и началник на Търговската гилдия, ръководителите на окръжните съдилища в гр. Бургас и гр. Сливен – госпожа Росица Темелкова и господин Мартин Данчев, съдии от Апелативен съд – Бургас и окръжните съдилища в района.

Съдия Пламен Синков – Административен началник – Председател на Апелативен съд – Бургас показа главните данни от работата на съдилищата от района през 2022 година като подчертава върху резултатите от правораздавателната активност на органите на правосъдната власт в Бургаския апелативен регион, сравнителния разбор с предходните две години, натовареността на магистратите и проблемите с кадровата обезпеченост.

През 2022 година в Бургаския апелативен съд са постъпили общо за разглеждане 1028 каузи. В тримесечен период са свършени 91% от делата.

Налице е нарастване на постъплението на наказателните каузи – общо 280 бр. - с 7,5% по отношение на 2021 година. В тримесечен период са свършени 86% от наказателните каузи, който резултат бележи нарастване по отношение на 2021 година, когато в тримесечен период са свършени 82% от наказателните каузи. Върховният касационен съд е оставил в действие 82 % от решените през 2022 година наказателни каузи.

 Съобразно конструкция на престъпността, през 2022 година най-голям условен дял заемат решените въззивни наказателни общ темперамент каузи за закононарушения по превоза. Традиционно на второ място са тези за закононарушения срещу личността и главно убийства по член 115 и член 116 от Наказателен кодекс. Относително постоянен дял заемат закононарушенията срещу финансовата и данъчната система.

Постъпилите цивилен каузи пред 2022 година са 263 бр. Средната дълготрайност на разглеждане на въззивните цивилен каузи е три месеца, а на частните цивилен - един месец, който резултат е отличен индикатор за осъществяване на правосъдния развой в рационален период, в подтекста на практиката на Европейски съд по правата на човека по член 6 от Европейска конвенция за правата на човека. Оставени в действие и недопуснати до касационно обжалване са 88.8 % от решените през 2022 година цивилен каузи.

През годината се регистрира понижение на постъплението по въззивните търговски каузи и леко нарастване на частните търговски каузи по отношение на миналата година - въззивни търговски каузи – 118 бр., частни търговски каузи втора инстанция - 157 броя. 80% от всички каузи в комерсиално поделение са завършили в тримесечен период. Върховен касационен съд е оставил в действие и не е позволил до касационно обжалване са 77,36 % от търговските  каузи.

Приключилите с решение всъщност търговски каузи имат разнороден предмет на желае. Като най-голяма група през отчетната година са делата за споразумяване на последствията от несъблюдение на подписани сред страните търговски контракти и с предмет облигационни разногласия, в това число за отсъждане на неустойки, компенсации за несъблюдение и неприятно осъществяване, безпричинно обогатяване, и съставляват най-голямата група от всички каузи. Делата за неплатежоспособност и съпътстващите ги искове по член 694, член 647 и член 646 Търговски закон остават измежду най-сложните.

През 2022 година съдиите в гражданско и комерсиално отделение  са изготвили и изпратили общо 8 мнения по формираните тълкувателни каузи на Върховен касационен съд за приемане на тълкувателни решения по въпроси, по които е установена спорна или неправилна правосъдна процедура.

" Данните от работата на Апелативен съд – Бургас през 2022 година сочат на реализирани отлични резултати по повод рационалния период за привършване на делата и инстанционния надзор “, уточни административният началник.

Налице е нарастване в постъплението на каузи при трите окръжни съдилища. Наблюдава се устойчива наклонност за реализиране експедитивност в съдопроизводството за Окръжен съд – Бургас, Окръжен съд – Сливен и Окръжен съд – Ямбол. Действителната натовареност през отчетната 2022 година е най-висока за Окръжен съд – Бургас.

През 2022 година в апелативния регион са свършени общо 322  наказателни каузи. Осъдени са общо 298 лица. През интервала съдилищата от региона са наложили две санкции " пожизнен затвор “. С санкции " отнемане от независимост “ в размер от 10 до 30 години са наказани 11 лица, а 16 други са получили присъди от три до 10 години затвор. Най-много са наложените санкции до три години " отнемане от независимост “ - 261 броя, като 167 от тях са условни.

Постъплението на делата в районните съдилища в Бургаския апелативен регион е относително непокътнато по отношение на предходните години.  Отчита се положителен резултат и във връзка с инстанционния надзор при тях - повече от две трети от правосъдните актове  на районните съдилища са били доказани. Запазена е висока срочност и положително качество на работата макар кадровата рецесия в множеството органи на правосъдната власт  в апелативния регион. По-ниска остава натовареността на районните съдии от Ямболския и Сливенския окръжни региони по отношение на тези от Бургаския областен регион.

Пълният отчет за активността на съдилищата от региона на Апелативен съд – Бургас през 2022 година е  оповестен на интернет-страницата на съда.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР