Концесионерът на спирките в Пловдив планира да развали концесионния договор

...
</TD
>Концесионерът на спирките в Пловдив планира да развали концесионния договор
Коментари Харесай

Ексклузивно: Lafka се оттегля от Пловдив!

Концесионерът на спирките в Пловдив възнамерява да скапе концесионния контракт с община Пловдив, научи извънредно Plovdiv24.bg . Представители на компания " Елиза 1999 " ЕООД са съобщили желанията си в неофициален и прелиминарен диалог със заместник-кмета по финанси, удостовери пред кореспондент на медията ни самият той.

" Преди две седмици организирахме диалог. Да, имат такова желание, само че в общината не е постъпило нищо и чакаме съответно предложение, с цел да обсъдим по какъв начин да го създадем " - съобщи Родопски. Вицекметът посочи, че компанията е извънредно правилна и три години заплаща прецизно годишната концесионна такса, макар че павилионите Lafka не работят. 

Пловдив е следващият град, от който Lafka счита да се отдръпна. В няколко други огромни обитаеми места към този момент са направени съответни стъпки за преустановяване на договорите с тамошните общини. Пуснати са 6-месечни предупреждения, като в този период компанията би трябвало да демонтира павилионите. В Пловдив обаче към момента няма постъпило предложение с искане за публично преустановяване на подписания концесионен контракт.

Споразумението с " Елиза 1999 " ЕООД за стопанисване на спирките в Пловдив е подписано на 3 юли 2003 година и е със период до 3 юли 2033 г.  В първичния контракт е записано, че концесионерът дължи годишно концесионно заплащане от 10% от брутните доходи от комерсиалните обекти, само че не по-малко от 71 000 евро в левова равноценност по формалния курс. 

На компанията е обещано право да сложи в допълнение 50 павилиона, като с анекс от 2012 година се регламентира, че за всеки от тях ще се заплаща по 240 евро годишно. Съгласно тази уговорка компанията е инсталирала още единствено 23 павилиона. По контракт, годишната концесионна такса се заплаща до 31 март за миналата година, а за спомагателните павилиони - до 31 декември на настоящата година.

В обсега на контракта влизат 314 спирки от всеобщия градски превоз на Пловдив, като за 312 от тях са направени типови навеси, а за две - по самостоятелен план. Към тези спирки има 68 броя павилиона, които са признати и заведени в активите на Община Пловдив. Това става през декември 2017 година, когато администрацията утвърждава цялостното осъществяване на главната капиталова стратегия. До този миг концесионерът е направил в цялостен размер и в одобрените периоди наложителната инвестиция в общ размер от 5 860 977,27 лева с Данък добавена стойност. Допълнителните павилиони остават благосъстоятелност на концесионера.

Лафките затвориха при започване на 2020 година, откакто билетите от частните лотарии изчезнаха при влизане в действие на последните промени в Закона за хазарта. В Пловдив компанията изпълнява задълженията си според договорните клаузи. Прекратяването на концесията би трябвало да стане с решение на Общинския съвет. 

Фирма " Елиза 1999 " ЕООД е неведнъж сменя притежателя си, като последният е " МТ Риъл Пропъртис " АД, която първоначално е записана с името " Булгартабак-трейдинг " ЕАД. Последният оповестен финансов доклад на " Елиза 1999 " ЕООД е за 2019 година и съгласно него компанията има 77 000 лв. облага и 0 лв. оборот.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР