Известен учен в областта на мъжкия стерилитет вече е част

...
</TD
>Известен учен в областта на мъжкия стерилитет вече е част
Коментари Харесай

Професор в областта на мъжкия стерилитет стана част от Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас

Известен академик в региона на мъжкия стерилитет към този момент е част от Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас. Това е проф. доктор Петя Цветкова, лекар на медицинските науки, която има повече от 200 научни изявления в региона на мъжкото репродуктивно здраве. Автор е на книги и научни управления за връзката сред мъжкото неплодородие и избрани болести – вродени болести на мъжката полова система, възпалителни болести на простатната жлеза, клинични и биологични фактори, влияещи върху репродуктивния развой на мъжа. Проф. Цветкова е учител по физиология в Медицинския факултет на Университет " Проф. доктор Асен Златаров ". Целият й професионален път е отдаден на проучвания в региона на мъжкия стерилитет, а преди да вземе решение да се реалокира дефинитивно в Бургас, е била професор в Българската академия на науките.

" Върху мъжкото репродуктивно здраве въздействат доста фактори, измежду които биологичният, клиничният, както и тези на околната и професионалната среда, йонизиращи лъчения – да вземем за пример от компютри и смарт телефони ", изяснява проф. Цветкова. Заедно със свои студенти тя взе участие в теоретичен план за проучване на медико-биологичните, социално-психологическите и демографските фактори на безплодието в Бургаски район. В Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас, известно още като ин-витро център, тя се занимава точно с мъжката част на стерилитета, на която по модерни изследвания се дължат 40-50% от случаите на неплодородие в фамилията.

" Съветът ми към всички двойки с сходни проблеми е проучването първо да стартира от мъжа, с една спермограма. Това проучване е бързо, неинвазивно и щадящо, в това число и финансово. Едва откакто се ревизира мъжкият фактор, може да се стартира с проучванията на дамата, които са доста по-скъпи и комплицирани ", изяснява проф. Цветкова. За страдание, към момента в българското общество битува мнението, че за стерилитета е отговорна дамата, а огромна част от мъжете мъчно се подлагат на проучвания. " Много от тях бъркат половото здраве с репродуктивното здраве, а това са две разнообразни неща. Един мъж може да няма никакви проблеми с половия акт, само че сперматозоидите му да нямат нужните оплодителни качества. И е мъчно да му обясниш, че " стреля с халосни патрони ". А преди да се пристъпи към ин витро, наложително е да се сложи навременната диагноза, подобаващия лечебен метод за решение проблемите за инфертилитета и на двойката да бъдат спестени доста финанси и травматични процедури ", уверена е проф. Цветкова.

УМБАЛ Бургас закупи и високотехнологична инсталация за компютърно асистиран спермален разбор – CASA. С помощта на камера, профилиран програмен продукт снима доста зрителни полета и се прави детайлна оценка на мъжката полова клетка. Освен подвижността и концентрацията на сперматозоидите в семенната течност, се прави оценка тяхната морфология, жизнеспособност, съществуването на ДНК-фрагментация. Това разрешава да се направи цялостна и изчерпателна оценка на оплодителната дарба на пациента, в това число посредством графики и образен материал, което води до слагане на точна диагноза и следващо съответно лекуване.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР