Изсичането на дървета срещу сградата на Математическата гимназия Баба Тонка“

...
</TD
>Изсичането на дървета срещу сградата на Математическата гимназия Баба Тонка“
Коментари Харесай

Изсичането на дървета при МГ Баба Тонка предизвика възмущението на русенци, общината отговори

Изсичането на дървета против постройката на Математическата гимназия " Баба Тонка “ провокира яростни полемики в обществените мрежи. Според възмутени русенци става въпрос за здрави 60-годишни дървета, които не е трябвало да бъдат унищожавани поради градеж.

Становището на Община Русе е, че се касае за дървета, които се намират в парцел общинска благосъстоятелност, предават от " РусеМедиа ". 

Разрешението за унищожаване е на база оглед и мнение, направено от експерт и одобрено от отрасловия заместник-кмет, като са спазени всички условия на настоящата нормативна уредба.

Инвеститорът е поел ангажимент за засаждане на нови млади дръвчета в региона на постройката, според особеностите на мястото, като това ще се случи преди приемането на обекта.

По-интересният въпрос е за какво, в случай че са здрави, дърветата са били отстранени. Подобни въпроси са поставяни и различен път от жителите. От общинския отдел " Екология “ обясниха, че специфичност при дърветата в градска среда е, че те живеят по-кратко и заболяват по-бързо от тези, които порастват в дивата природа.

" Строителството на нова постройка неизбежно оказва въздействие на разположените в непосредствена непосредственост дървета. При построяването на фундаментите най-често се визира кореновата система, само че това остава прикрит развой за жителите. Дори да бъдат оставени " живи “, в дърветата към този момент са настъпили трайни промени. Те стават доста по-слаби, с нарушени корени и рискови за преминаващите хора или за паркиралите коли “, споделиха от отдела.

В Русе има над 60 000 картотекирани дървета, което го прави и един от най-зелените градове. " Това изисква непрекъсната грижа за всички тях. Тя включва както окастрянето, по този начин и премахване на заболелите и остарели дървета и засаждането на нови, съгласно спецификите на мястото и самите растителни типове, както и законовите разпореждания за отстояния.

Процесът на замяна е неминуем и нужен, с цел да се поддържа жива зелената система в града и на територията на общината. Само за последната залесителна акция през зимата на 2022 година бяха засадени над 500 дървета и шубраци в парковете, по улици и булеварди, към детските и спортните площадки. Общината поддържа редица частни и доброволчески начинания за засаждане на млади дървета, включително рекултивацията на остарялото бунище и превръщането му в нова зелена зона за отдих, а  напролет провежда и няколко залесители акции в обособените квартали “, припомниха от общинска администрация.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР