Граждани и институции обсъждат проблема с Покровнишкия мост, предаде кореспондент

...
</TD
>Граждани и институции обсъждат проблема с Покровнишкия мост, предаде кореспондент
Коментари Харесай

В началото на строителния сезон се очаква да започне изграждането на нов Покровнишки мост

Граждани и институции разискват казуса с Покровнишкия мост, съобщи сътрудник на Агенция " Фокус ". 

Близо един час продължи срещата сред жителите и институциите, проведена от регионални шеф на област с административен център Благоевград Стоян Христов, на която бяха разисквани въпроси по отношение на построяването на мост над река Струма на път III-1006 " Благоевград-Покровник-Падеш- Габрово-граница Северна Македония “ при км 1+945, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “.

На срещата, която се организира в зала № 5 на Община Благоевград участваха регионалният шеф Стоян Христов, инж. Венцислав Ангелов, ръководител на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура “, шефът на Областно пътно ръководство – Благоевград Иван Кунев, представители на АПИ, на компания Аресгаз, кметът на Община Благоевград Илко Стоянов и чиновници на общинска администрация, ръководителят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и общински съветници, както и поданици на селата Покровник, Мощанец, Падеш, Дебочица, Лешко и Габрово, които всеки ден се постанова да обикалят с по 6-7 км. в едната посока, с цел да стигнат до Благоевград.

От думите на виновните институции, имащи отношение по тематиката, стана ясно, че огромният проблем, който бави строителните действия за построяването на новото мостово оборудване е газопровода, който се намира под моста. Към момента се прави проучване от проектанти, с цел да се откри най – удачния вид за изместване на тръбата, тъй че да не се стига до прекъсване на газта за Благоевград. Въпросният газопровод е главен за регионалния център и зарежда над 3000 клиента, в това число учебни заведения, детски градини и други обществени заведения, които няма по какъв начин да останат дълго време без зареждане, изключително в зимните месеци.

Областният шеф Стоян Христов сподели, че са били извършени поредност от работни срещи в Министерството на районното развиване и благоустройството сред представители на министерството, Агенция " Пътна инфраструктура “, определената компания – реализатор на оборудването и специалисти. " На тези срещи бяха взети съответни решения, по отношение на идното създаване на моста “, разгласи той.

Инж. Венцислав Ангелов изясни пред хората, че към този момент има определен реализатор на инженеринга, извършена е процедура по строителен контрол към поръчката. По думите му от страна на страната е обезпечено 100 % финансиране за построяването на новия мост, а същинските действия ще стартират при започване на строителния сезон. На въпрос от страна на жителите – по кое време като дата се чака това да се случи, инж. Ангелов разяснява, че началото на сезона зависи от метеорологичните условия.

Директорът на Областно пътно ръководство – Благоевград Иван Кунев пък акцентира, че институциите не са спрели да работят за разрешаване на казуса. Той прикани за още малко самообладание от страна на жителите.

Те от своя страна обявиха, че търпението им се е изчерпало и прибавиха, че остават в протестна подготвеност, някои от тях даже се заканиха, че ще разгласят гражданско непокорство. Недоволните поданици на шестте благоевградски села желаеха от институциите съответни дати за започване на дейностите по построяването на нов мост, само че такива не бяха посочени.

Припомняме, че по време на една от работните срещи в Министерство на регионалното развитие, състояла се на 4 януари, строителите заявиха цялостна подготвеност за започване на действия по разглобяване на остарялото и рисково оборудване, които предхождат строителството на новото.

Тогава, участниците в срещата се сплотиха към концепцията да бъде проектирано краткотрайно оборудване над реката, по което да минават тръбите с газ и вода, с цел да стартира градежа на новия мост. При съществуване на юридическа опция оборудването ще се построи като стоманобетонов мост с широчина 3,5 м за коли до 3,5 тона. По този метод ще може да се употребява в бъдеще и като авариен вид на главното оборудване, да вземем за пример при вероятно затваряне.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР