Господ ни прати голямо изпитание, ремонтът на църквата Св.Петка“ беше

...
</TD
>Господ ни прати голямо изпитание, ремонтът на църквата Св.Петка“ беше
Коментари Харесай

Приключи трудният ремонт на храма Св.Петка в Русе

" Господ ни прати огромно тестване, ремонтът на църквата " Св.Петка “ беше доста тежък. Всички обаче действахме като един екип, църквата се правеше с религия и, колкото и мъчно да ни беше, мисля, че стана нещо прелестно. На тази черква й върви по този начин: тя е строена 1939-1943 година в сложни времена и в този момент беше ремонтирана отново в сложни времена “, описа Кирил Захариев, представител на компанията реализатор " Св.Георги Победоносец “, описват от rusemedia.com.

Когато стартират дейностите, излиза наяве, че църквата е без основи. Налага се да се направи доста устойчиво подсилване на терена, защото целият рид е льосова почва и всичко е било напукано. " Камбанарията имаше отклонения към 27 см и в случай че не беше изработен този ремонт, след 4-5 години може би църквата щеше да се саморазруши. Работата по покрива и купола беше доста комплицирана. Куполът е доста огромен, беше планувана по план стоманена ламарина прахово боядисана, само че защото ние сме вярващи хора и това е черква, предпочетохме да сложим чиста цинкова ламарина, която има доста по-дълъг експлоатационен интервал, не ръждясва  и ще резервира храма дълги години “, сподели Кирил Захариев.

Отклонението на камбанарията с 27 см е обвързвано с обстоятелството, че кулата няма връзка с главния корпус на църквата. " Фундаментът изпод беше напукан, беше планувано единствено от горната страна да ремонтираме стъпалата, само че се оказа, че би трябвало да се излеят изцяло нови стъпала. Отново се изляха фундаменти по 2 метра в земята, които да укрепят кулата. По цялото продължение има набити водачи, една специфична италианска технология – 8 метра се набиват в земята, със специфичен цимент се инжектират и това нещо цялото опасва и хваща църквата. Укрепихме по този начин и самия рид. Стълбата служи и за вътрешно подсилване, тъй че миряните към този момент могат умерено да идват да се черкуват, без да имат никакво терзание “, изясни Захариев.

Пукнатините по църквата са били много съществени. " Имам остарели фотоси от архива, имаше пукнатини сред 8 и 10 см дебелина. Стенописите бяха в извънредно окаяно положение и предвид на това, че дограмата под купола беше единична, имаше страхотни течове. Но и самите реставратори също поставиха страхотни старания. Имаше тук-там фрески, които бяха съвсем заличени от солите, имаше ретуши, само че всичко беше почистено, запечатано, укрепено. Тежка работа за реставраторите, тъй като горе на самия купол височината е 19 метра и бяха по през целия ден на скелето, само че се оправиха съвършено. Вътре са изграждани специфични укрепващи стоманобетонови детайли, всичко стана като остаряло, тъй като тук бяха употребявани специфични техники, които да възродят храма, само че да запазят неговия образ, а не да създадем нещо ново, което да наподобява като офис “, сподели още Кирил Захариев.

Заедно с ремонта на църквата е построен и посетителски център с параклис, с цел да може, когато има по-малко миряни, да се служи в параклиса. " Най-вече сме удовлетворени, че този неповторим за България храм закупи нов живот и още дълги години ще може да служи на хората, тъй като той е нужен, с цел да можем да се черкуваме и да участваме в светите тайнства “, показа още Кирил Захариев.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР