Експерти от четири държави се срещнаха в Бургас във връзка

...
</TD
>Експерти от четири държави се срещнаха в Бургас във връзка
Коментари Харесай

Експерти от БСУ и РИМ-Бургас представиха резултатите от международен проект за дигитализация на ритуална кухня

Експерти от четири страни се срещнаха в Бургас по отношение на работата по план EuRiCa, ориентиран към цифровизация и предпазване на обредната кухня. Представители на сътрудници от просветителни и културни институции от България, Латвия, Португалия и Италия организираха работната си среща в залите на галерия-музей " Георги Баев ". Те разискаха постигнатите досега резултати и направените наръчници за цифровизация и разпространение в обществените мрежи на предписания от ритуалната кухня.

На фона на международната глобализация се вижда възходящо търсене на достоверни артикули на кулинарен и културен туризъм, обвързван с традициите на локалното население. В тях се включват обредната кухня, обичаите, спецификата на метода на живот на хората в даден район. Основната цел е да се запази обичайна кухня като демонстрация на завещание и фолклор, като тя бъде елементарно припозната и налична с помощта на дигитализацията на предписания от разнообразни елементи на Европа.

По време на срещата бяха разисквани част от стадиите по плана, които са към този момент изпълнени - създаденото методологично управление, което дава опция културните институции и музеи да употребяват за електронизиране, показване и издание на обредни предписания с на практика аспекти и познания. Цялостният обучителен курс ще бъде със свободен достъп в Youtube и на особено основана онлайн платформа към уеб страницата на РИМ-Бургас.

РИМ-Бургас, показа на сътрудниците си част от сбирката си от към този момент цифровизирани ритуални предписания, представящи обичайните ястия за Никулден.

EuRiCa е план по Програма на Европейския съюз Еразъм+, 2020-1-BG-KA202-079046. Водеща организация е Бургаски свободен университет в партньорство с Регионален исторически музей – Бургас, Община Лосада и Университет Портокаленсе – Португалия, Сдружение Спеха Фрезиа – Италия, Латвийските лицей по просвета и Национален етнографски музей навън.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР