Една стара поговорка гласи, че когато корабът започне да потъва

...
</TD
>Една стара поговорка гласи, че когато корабът започне да потъва
Коментари Харесай

Пред фалит ли е Община Пловдив? Кой поема контрола?

Една остаряла сентенция гласи, че когато корабът стартира да потъва мишките стартират първи да бягат. В случая корабът е община Пловдив, а имената на мишките са доста.

Преди няколко дни с писмо кметът изиска безлихвен заем от министъра на финансите в размер на близо 20 милиона лв.. Информация за това администрацията изпрати на медиите в много малко и накратко прессъобщение,.

Фактът, че кметът на втората по величина община в България желае пари назаем от страната, значи, че Община Пловдив не може да покрие разноските си. Означава и че финансовото положение на общината по никакъв начин не е розово, в противен случай - на алено е. Писмото на кмета дава безспорни учредения министърът на финансите да назначи подробна инспекция и проверка на цялостната финансова активност на общината. 

В случая има два изхода:

1. Ако Министерството на финансите реши да отпусне средствата, то тогава по Закона за обществените финанси се създава и се задейства проект за финансово излекуване на общината, който се гласоподава от Общинския съвет, а бюджетът на общината минава под контрола и управлението на министерството на финансите за интервал от 1 до 3 години.

2. Ако министърът откаже да даде този. заем, тогава новият кмет ще би трябвало да актуализира бюджета, като понижи и остави единствено най-необходимите разноски. Може да се наложи да преразгледа, ревизира, че даже и да скапе някой различен контракт. Ако това не бъде направено, ще се натрупат неизплатени разноски и батакът ще стане още по-голям.

Очевидно е и друго - на този бюджет плануваните доходи не могат да бъдат изпълнени, а разноските по-никакъв метод не се лимитират и става по този начин, че общината харчи пари, които не постъпват,  харчи и пари, които няма.

Проблемът с въпросните планове, за които община Пловдив е направила разплащания, е, че ръководителите на съответните планове не са основали организация, тъй че на месец или два да вършат претенции към ръководещия орган да верифицира разноските.

Проблемът е и различен, че част от желаните от общината разноски изобщо няма да се възстановят, тъй като по тях има наложени финансови корекции. Сега настояванията за верификациите ще би трябвало да се създадат за по-голям интервал от време, за по-големи суми. Това значи, че по този начин се дават по-големи суми на изпълнителите на въпросните планове, което пък значи по-дълга инспекция на техните документи.

В решението на Общинския съвет за бюджета, който беше признат на последната сесия,  написа, че Община Пловдив ще дава заеми по плановете с размер до 21 милиона лв., които би трябвало да се възстановят в бюджета до 31 декември 2023 година с верификациите на Управляващия орган. Това значи, че би трябвало да е направена сметката, че тези пари може да бъдат отделени, с цел да се дадат на плановете и да бъдат възобновени до края на годината.

В реалност обаче още в края на септември с изпратеното писмо до министъра на финансите и няколко дни след приемането на бюджета за Пловдив за 2023 година Общината признава, че няма пари в сметките. Това е доказателство, че се харчат пари, които ги няма, и се дават обещание пари, които също ги няма.

Тук се повдига и още един въпрос: кметът желае заем, само че къде е актът на Общинския съвет по тематиката. Липсва решението на съветниците, каквото е належащо да има даже за една стотинка, която се харчи или мести от перо в перо в бюджета. Еднолично той, а и който и да е различен, не може да взима сходно решение за искане на заем. 

Финансовият дефицит не е прочут от през вчерашния ден и тук е другият въпрос, който можем да зададем - за какво на последната сесия, когато се одобри бюджетът, не беше издигнат въпросът за въпросния заем, откакто кметът е имал планове да прави сходни претенции.

Допълнотелно Община Пловдив макар че няма пари и търси заеми, подписва нерентабилни контракти, като този за увеличение на парите за депониране на боклука, нещо,

От всичко излиза наяве, че във финансите и бюджета на Общината царува цялостен безпорядък, вследствие на неверно обмисляне, осъществяване на нецелесъобразни разноски, подписват се контракти, без да се гледат действителните благоприятни условия на общината.

“Пари няма, действайте " се споделяше в една ария, само че не напълно е по този начин. На процедура корабът потъва, мишките бягат, а капитан изобщо не е имало.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР