е родена в Пловдив през 1968 година. Завършила е

...
</TD
> е родена в Пловдив през 1968 година. Завършила е
Коментари Харесай

Савина Петкова: Кметът е кмет на всички и следва да работи за всички

е родена в Пловдив през 1968 година. Завършила е СОУ " Св. Константин - Кирил Философ ", а по-късно става магистър по право в СУ " Св. Климент Охридски ". Експерт по административно и гражданско право. От 1994 до 2000 година е юрист на свободна процедура и член на адвокатска гилдия в Пловдив.

През 2000 година става юрист в Община Пловдив, като от 2008 до 2011 година е шеф на дирекция " Правно-нормативно обслужване ". През 2015 година е определена за общински консултант, като локалният парламент я избира за ръководител. В мандат 2015 -2019 година е член и на Управителния съвет на Националната асоциация на Председателите на Общинските препоръки в Република България.

След края на мандата през 2019 година тя се отдръпва от политиката, като посвещава време на своето семейство. е измежду учредителите на " Браво, Пловдив ", като взе участие ефективно в организацията на разнообразни събития.

На изборите за кмет на Община Пловдив тя е номинирана за кмет от " Браво, Пловдив " през регистрацията на " Българска прогресивна линия ", като е лидер и на листата за Общинския съвет.

- Защо решихте да се кандидатирате за кмет на Пловдив?

- Бях участник в политическия живот на града известно време, допускам, че Вие и Вашите фенове и слушатели си спомнят това. Сега се върнах още веднъж и взех решение да се кандидатирам за кмет в прочут смисъл под напора на събитията, които по този начин се стекоха. Аз съм един от седемте учредители на съдружие " Браво, Пловдив “, в което има доста младежи и не толкоз млади, като мен. Сдружението опита със свои сили и скромни средства, които събирахме между тях, да направи редица положителни каузи в този град – ремонтирахме детски площадки, запълвахме дупки, помагахме на хора в потребност. В един миг се разбра, че има по-сложни за нас неща, които не са напълно лъжица за нашата уста, т.е. ние опираме до институциите и най-много до локалната власт. Оттам не срещнахме изключително огромно схващане и поддръжка, въпреки че предложихме да помогнем, в случай че локалната власт реши да реши един по-голям градски проблем ние да участваме, да помогнем с каквото можем. За това взехме решение, че е добре да се явим на локални избори.

Знаехме, че имахме различен претендент, получи се известно неразбирателство, Общинската изборна комисия не го записва и по този начин се наложи аз, като на " Парк де пренс “ през 1994-а, да изляза в последната минута.

Извън това, аз имам самочувствието на човек, който е тръгнал от най-ниското ходило в Община Пловдив и е стигнал до едно от най-високите. Имам опит - професионален и житейски, имам познанията, имам компетентността, т.е. бих се справила със дилемите, които стоят пред един кмет. А и не можех да разреша цялата тази сила на " Браво, Пловдив “ и на тези младежи да бъде похабена единствено, тъй като не са изпълнени редица процедурни правила, които законът изисква. И ето ме – претендент за кмет. Надявам се пловдивчани да ме поддържат.

- Бяхте част от администрацията на община Пловдив. После бяхте ръководител на Общинския съвет на Пловдив. След това, цялостен мандат 2019-2023, бяхте отвън дейната политика. Сега, след завръщането, по какъв начин Ви наподобява градът?

- Аз бях отвън дейната политика де юре. Де факто не стопирах да се интересувам от това какво се случва с града. От 2012 година проследявам множеството публични разисквания, които община Пловдив афишира, най-много тези за бюджета. Това, което следя, е доста тъжно. Градът наподобява зарязан. В дословния смисъл зарязан – разкопан, замърсен, хората станаха апатични. В диалозите ми с тях виждам по едно и също време обезсърчение и яд – обезсърчение, че не виждат светлина в тунела, яд, че това се случва по този метод.

Много ми е тъжно, че Пловдив наподобява по този начин. Много ми е тъжно, че не се надгради това, което се реализира в едни предходни мандати. Аз регистрирам, както грешките обратно в години, позволени от разнообразни кметове и управленци, регистрирам и хубавото, което е направено и смятам, че всеки кмет, без значение кой е той, би трябвало да се поучи от опита на предшественика си, да избегне грешките, които са правени, само че да надгради хубавото, което е реализирано. Това в този мандат не го видяхме, не се случи. Знам, че има смекчаващи виновността условия, аз се гордея, че съм доста обективен човек, само че тъжно е, тъжно е по какъв начин наподобява Пловдив.

- Как си представяте Пловдив? Какво желаете да се промени в него?

- Аз не съм въплъщение, признавам, на оптимизма и съм много разумен човек, който регистрира действителностите. Без доста страст, споделям, че желая Пловдив да бъде по-чист, по-зелен, по-добре организиран, с хора, които не са толкоз тъжни, не са толкоз гневни и не са толкоз апатични.

Пловдив е сърцето на България, съгласно мен, той е в центъра и на Балканите, има луксозни географски дадености и луксозни културно-исторически дадености. Т.е. ние можем да притеглим голям брой туристопоток, голям брой вложения. Аз не обичам думичката " задгранични вложения “, аз се веселя повече на българските такива, признавам си. Чуждестранните – добре са пристигнали, само че е хубаво България и Пловдив и района на Пловдив да има български бизнес, който да работи добре и да е стъпил крепко на краката си. Това носи разцвет на една страна и на един град.

- Носи и национално самочувствие.

- Да, да. Иска ми се пловдивчани, като част от българския народ, да имат национално самочувствие, да са горди, че са тъкмо в този град, че живеят в него, без значение дали са родени и дали по-късно са пристигнали.

Скоро преди предизборната акция изпълних нетрадиционна роля – показах книга на пловдивския публицист Диян Никифоров в границите на " Сцена на кръстопът “. Авторът е описал в есета и очерци 12 души пловдивчани, представители на бизнеса, спорта, културата. Пожелавам си той да има мотив за още доста такива есета за по този начин дейни и съдействали за добруването на града и за положителното му име пловдивчани.

- Какви стъпки, съгласно Вас, би трябвало да се създадат, с цел да се реализира тази смяна?

- Според мен, първата и наложителна стъпка, без значение дали аз бих била кмет или някой различен от съперниците ми, на първо време ще би трябвало да се сложи диагнозата. Тези, които сме отвън настоящето ръководство, си набираме някаква информация оттук- оттова, от уеб страницата на общината, от това, което е публично оповестено и се тревожим, включително и аз, че картината по никакъв начин не е розова.

Пловдив има доста съществени вземания, които общината не е събрала, стартирани големи инфраструктурни планове, теглени заеми, които слагат общината в зверско задлъжняване. Още от идната година тези заеми стартират да се изплащат, в случай че не се неистина, по 94-95 милиона на година, съгласно бюджетната прогноза, която Общинският съвет не одобри. Извън това има и голяма задлъжнялост по към този момент подписани контракти къде за инфраструктурни обекти, къде за услуги, къде за доставки, по които има направени някакви предплатени неголеми заплащания. Всичко се написа на идващото ръководство, че и на по-следващото в някои случаи.

Така че за мен най-важното е диагнозата – т.е. да си изясним картината. Независимо какъв брой е недобра и какъв брой ужасяваща бихме могли да установяваме, че е, по-добре да сме наясно, с цел да знаем какво ще бъде лекуването по-късно.

Пловдив, както споделих, има капацитет за развиване и може да се работи, само че мисля, че идващия кмет ще се сблъска на първо време с такива подводни камъни и мини, които ще избухват в продължение на най-малко година – година и нещо, съгласно мен. Затова е добре там да попадне човек, който може от ден първи да проработи. На който няма да му е належащо 6 месеца, една година, а някои и целия мандат не им стига, с цел да схванат що е това община и по какъв начин действа тя.

- Кои са най-важните проблеми, касаещи хората, които незабавно би трябвало да се решат? Какво залагате във Вашата управническа стратегия?

- Много са, аз ще отбележа единствено няколко. Това, което най-вече тревожи хората, е публичният превоз. С публичния превоз и с неговото неприятно положение и некачествена услуга са навързани като на синджир чистия въздух, шума, изобщо всичко, което касае екологията. Един от нашите цели е градският превоз да стане чист, екологичен, комфортен и за какво не и безвъзмезден за жителите. Ресурсът от 30 милиона, които се дават на превозвачите, е изцяло задоволителен за това.

Друг приоритет са кварталите. Имаме визия по какъв начин да се преобрази централната градска част, с цел да притегля още повече туристи. Но община Пловдив най-сетне би трябвало да влезе в кварталите. Някой да се сети, че там живеят хора. В " Южен “, където аз пребивавам, кварталните улички не са пипани откогато аз съм се родила, в края на 60-те. Тротоарите са в страховито положение. Една част от парковете, тук отново ще бъда обективна, са обичайно добре поддържани с ресурса, който има общината. Има дребни градинки и средноголеми паркове, които са в доста окаяно положение, а хората живеят там, извеждат децата си там, децата им порасват там.

Влизането в кварталите е обвързвано с друга огромна тематика – централизацията. Бихме могли в границите на община Пловдив, която е с районно разделяне, тази децентрализация да се случи. Какво имам поради? На районните кметове, които са мажоритарно определени, със своя стратегия и свои обещания, които са дали по време на акцията на жителите, да им се възложат повече отговорности, повече задания за осъществяване, обезпечени с финансови средства още от времето, в което се приема бюджета на общината.

Друг приоритет е река Марица. Правихме хепънинг и ръководителят на съдружие " Браво, Пловдив “ Веселин Костов се спусна с кану от единия мост до другия мост и в един сектор качи и мен. Идеята ни беше да обърнем внимание на хората какво се случва с реката. Реката е обичано място на пловдивчани, както и тепетата. В същото време тя е в извънредно положение. Това е на първо време рисково, тъй като дотам е обрасла с големи дървета, че хората изтръпват при мисълта какво може да се случи при едни високи води. В същото време имаме положителния образец с плана с еврофинансиране на " Марица юг “ и това би могло да се продължи сектор по сектор по цялото продължение на реката и от двата бряга.

- Ако станете кмет, по какъв начин ще работите с районните кметове, в случай че са излъчени от друга политическа групировка?

- Аз това към този момент съм го правила, въпреки и да не съм била кмет. Била съм на длъжности, на които се е налагало да бъда в непрестанно взаимоотношение с районните кметове и като ръководител на Общинския съвет, и като шеф на " Правна дирекция “, а преди този момент – като основен юрист.

Нямам никаква драма кой от коя партия е. Добре е всички участващи в тези избори, искащи да станат кмет, да осъзнаят едно – кметът е кмет на всички пловдивчани и следва да работи за добруването на всички пловдивчани.

Има избрани разлики в политическите сили и във връзка с целите им, и във връзка с методите за постигането на задачите им, само че може ли някой от тях да каже, че не е голям проблем за решение градският превоз? Има подобие по множеството съществени проблеми, а разликите са в детайлите.

- Какво е посланието ви към пловдивчани? Пловдив е шовинистичен град. Защо да предпочетат жена за кмет?

- Да, подобен е, само че може би му е време да спре да бъде. Или най-малко да опита. Аз съм първата жена ръководител в новата история на Пловдив. Аз съм към този момент исторически факт.

Жените сме по-търпеливи, по-диалогични, по-отговорни и много работливи. В същото време не държим непременно, тропайки с крайник, да наложим своето мнение без да помислим върху мнението на съперника и дали в неговите думи няма някаква истина. Това от позиция на делението сред мъже и дами.

Важно е човек да е способен, полът няма значение в тоя случай. По-скоро диалогичността, толерантността и мекотата на дамите е един бонус и плюс, когато пристрастеностите са по-изострени да се успокои ситуацията и да почнат да мислят рационално и рационално хората, които вземат участие в дебата и взимат решенията.

А за какво мен, отвън това че съм жена. Защото имам уместно обучение, житейски и професионален опит, в по-голямата си част обвързван тъкмо с община Пловдив. За това, че съм способена, за това, че съм посочила, че мога да работя, мога да нося отговорност и съм екипен състезател. Мисля, че имам всички качества да бъда един добър кмет. Бих се радвала, в случай че ни подкрепите с номер 36.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!



" Браво, Пловдив " с номер 36 в интегралната бюлетина с регистрацията на " Българска прогресивна линия за кмет, областен кмет и листа за общински съветници!

Купуването  и продаването на гласове е закононарушение!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР