Двама братя от ромския квартал на град Шивачево, община Твърдица

...
</TD
>Двама братя от ромския квартал на град Шивачево, община Твърдица
Коментари Харесай

Двама братя ще си правят компания в затвора! Причината – убийство!

Двама братя от ромския квартал на град Шивачево, община Твърдица които през 2019 година пребиха до гибел мъж от същия квартал, ще търпят санкции в размер на по 10 години отнемане от независимост, при първичен непоколебим режим, оповестиха от Апелативен съд – Бургас.

Бургаският апелативен съд удостовери постановената от Окръжен съд – Сливен присъда за съзнателно убийството на Атанас Й. от Шивачево като вярна и законосъобразна. Делото пред въззивния съд бе формирано по взаимна тъжба на братята Георги Д. и Денчо Д., а третият участник в закононарушението – малолетният тогава Богомил Д. /техен братовчед/ не оспори наложеното му от първоинстанционния съд наказване в размер на две години и един месец отнемане от независимост.

До закононарушението се стига след насъбрано напрежение сред родовете в ромския квартал заради аргументи от битов темперамент. Сестрата на подсъдимите, след 10 години взаимен живот с роднина на потърпевшия, се прибрала в бащината си къща. При опита да мъжа й да я върне в дома им двата рода се сбили, била сигнализирана полицията и формирано досъдебно произвеждане. В последна сметка дамата се върнала при мъжа си, само че сред двете семейства враждата траяла.

Във съдбовния 28 декември 2019 година спорът ескалирал след приложимост на алкохол в питейно заведение от представители на двата рода. Настъпил всеобщ пердах с голям брой придошли поддръжници от двете страни на разногласието, като били употребявани колове, дървени пръти и аграрни сечива. Възникналият случай пред питейното заведение станал притежание на огромна част от жителите на ромския квартал в гр. Шивачево и предизвикала излизането на улицата на огромни групи от хора. Стигнало се до интервенция на органите на реда, които също били замеряни с камъни и керемиди. Убийството на Атанас Й. е осъществено от тримата подсъдими с носените от тях сечива. Когато след получен удар в дясното рамо мъжът паднал на колене, тримата го обиколили и почнали по едно и също време да му нанасят удари в главата – с дървена дъска, с дървената част на мотика и дървен прът, от които потърпевшият дефинитивно паднал на земята. Побоят бил преустановен едвам след чутите предупредителни изстрели, създадени от полицейския чиновник.

По време на правосъдното разследване пред втората инстанция бяха изслушани двамата подсъдими и прочетени обясненията им от досъдебното произвеждане, от които съдът не откри условия, които да постановат смяна във фактическите заключения.

При осъществената цялостна служебна инспекция на обжалваната присъда въззивният състав не откри позволени основни нарушавания, които да обосноват учредения за нейната анулация или изменение.

Съдът счете, че избраните санкции са съответни на закононарушението, на публичната заплаха на осъщественото и на всеки от тримата подсъдими, като са задоволителни за реализиране задачите както на специфичната, по този начин и на генералната предварителна защита.

Решението на Апелативен съд – Бургас, с което е доказана присъдата на Окръжен съд – Сливен за убийството на Атанас Й. от гр. Шивачево, предстои на обжалване или протестиране пред Върховен касационен съд на Република България.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР