До средата на месец септември Природонаучният музей в Пловдив открива

...
</TD
>До средата на месец септември Природонаучният музей в Пловдив открива
Коментари Харесай

Уникални създания ще обитават Природонаучния музей в Пловдив

До средата на месец септември Природонаучният музей в Пловдив открива нова атракция - арктически аквариум с редки животни от Северния полюс. Това заяви за Plovdiv24.bg шефът на музея Огнян Тодоров.

" Аквариумът е изцяло  подготвен. В края на идната седмица ще пристигна уредът, който пречиства водата, и считам, че до към две-три седмици ще сме подготвени ", сподели Тодоров.

Все още се водят договаряния за животните. Първите ще бъдат дарени от огромна комерсиална верига в България.

" Това ще са раци и омари от Финландия, почти тъкмо Северния полюс. Така че в началото ще пуснем аквариума с тях. Имаме спогодба и с проф. Пимпирев за идната експедиция да отстраним грешките, които са позволени предходната година, с цел да може да има и други животни, като преместването им към този момент да е сполучливо ", добави Огнян Тодоров.

Той изясни, че при първата експедиция, когато корабът е минал през Екватора, температурата се е вдигнала, без значение от това, че е било обезпечено много скъпо съоръжение. Нещо се е случило и полярните животни са измрели. 

" Ще се опитваме последваща година да изпратим с експедицията акварист от екипа на музея, с цел да се избегнат неточности. Планът към този момент е аквариума да се отвори към средата на месец септември ", сподели още Тодоров.

Водят се договаряния с Норвегия за камчатски раци и други.

" Това са най-големите ракообразни въобще в света, големи раци, които биха предизвикали доста огромен интерес. Те населяват северните морета, тъй че ще са едни доста забавни жители. Ще има и разнообразни змиорки, които отново са от Северния полюс. Има разнообразни разновидности. Но по този начин или другояче, залата е подготвена, оборудването - също, всичко е механически квалифицирано, температурата е минус два градуса вътре ", добави Тодоров.

Той изясни още, че електрическата енергия предстоящо ще се увеличи много, тъй като тази температура се реализира много мъчно и със скъпо съоръжение. Но от музея имат желание да поставят фотоволтаици, имат обезпечено финансиране и по този метод ще се трансфорат в първия зелен музей в България.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР