Чувстваме се като в Саудитска Арабия, само дето от недрата

...
</TD
>Чувстваме се като в Саудитска Арабия, само дето от недрата
Коментари Харесай

Живущи в района на старото сметище в Русе се оплакват от задушлива миризма на нефтопродукти

" Чувстваме се като в Саудитска Арабия, единствено дето от недрата на земята не извира петрол, а изтича гудрон “, споделят русенци, които живеят или работят в региона на старото сметище. Там още веднъж има задушлива миризма на нефтопродукти, а по ската на бившето хранилище, както всяка година при високи температури, са се получили пробиви от гудроновите ями.

Остатъчният артикул от масла и битум, който съставлява мощно миришеща и неподлежаща на преработване маса от производството на бившето дружество " Леон Таджер “, преди време е бил изхвърлян в ями в старото сметище. След рекултивирането на депото казусът се очакваше да бъде решен, само че се оказва, че всяка година още веднъж се появява, въпреки и в по-малка степен, осведоми " Русе Медиа ".

Хората в региона описват, че от 2015 година всяко лято се сблъскват с миризмите и разливите. За разлика от настоящето състояние, през 2015 година не е имало построена канавка и дренажна система, която да поема разтеклата се маса, а всичко се е изливало на пътя и се е стичало надолу. Те към момента си спомнят за коли, които са затънали и залепнали в субстанцията. Разказаха и за случай, когато се е наложило пожарната да прави избавителна акция, с цел да извади стара жена. Тя се е пробвала да избави теле, попаднало в гудрона, само че самата тя е затънала до кръста и пожарникарите е трябвало да я извадят.

Тази година пробойните са забележими на три разнообразни места през към 30-50 метра едно от друго, а самата гудронова река се стича към близката автоморга и е почти към 30 метра. Гудронът към момента продължава да избива, само че за разлика от предходната година, когато е направено още веднъж подсилване, бандажиране и затрупване със земна маса, този път е избил в основата на ската. Поради срутване на пръст има разместени бетонни плочи от самия улей и оттова е главният разлив.

Това, което институциите могат да създадат, е да се извърнат към компанията реализатор. Както всяка година, оттова се чака да изпратят техника и хора, които в утринните часове, когато температурите са по-ниски и субстанцията е по-твърда, да изгребат и почистят разтеклия се гудрон.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР